František Pícha z Vlašimi se věnuje kaktusům už 43 let

4. červenec 2011

Ve vlašimském Spolkovém domě sourozenců Roškotových představil pichlavou krásu kaktusů jejich pěstitel František Pícha senior.

Návštěvníci jich tu viděli na dvě stovky. František Pícha se svému koníčku věnuje dlouhá desetiletí a sbírka jeho výpěstků čítá na čtyři tisíce exemplářů. Na výstavě byli vidět i čtyřicetiletí ostnatí velikáni, zasazeni do mohutných nádob. Některé kaktusy kvetly žlutými a červenými květy.

„Původně mělo být touto dobou mnoho kaktusů v květu, které bývají nádherné, ale chladné a deštivé počasí zpozdilo jejich vývin,“ řekl pěstitel, který se i tak pochlubil několika desítkami exemplářů vypěstovaných ze semen. „Kdo jednou začne pěstovat kaktusy, ten už nemůže přestat,“ dodal ke své vášni vlašimský kaktusář.

Ke koníčku ho před mnoha lety přivedla manželka, která mu přinesla první kaktus. „To už je čtyřicet tři let,“ vzpomíná František Pícha. Pro kaktusáře je podle pěstitele nejhorší přečkat zimní období. Když není skleník, musí se kaktusy na zimu uklízet, aby nezmrzly. František Pícha senior tak každoročně přemisťuje čtyři tisíce kaktusů do prostor bývalé mlýnice v sousedství.

František Pícha z Vlašimi a jeho výstava kaktusů (8)

„Největší kaktusy se dožívají snad až dvě stě let. Já mám některé od počátku, kdy jsem se začal kaktusům věnovat. Nejstaršímu je čtyřicet, mám ho doma a měří jen dva centimetry. „Ty velké, co vidíte tady, jsou staré asi pětadvacet roků,“ ukazuje na výstavní kousky pěstitel kaktusů.

autor: Karel Chlumec
Spustit audio