Odkaz mistra Jana Husa představuje morální hodnoty přetrvávající staletí

6. červenec 2011

Ve středu (6. července) byl hostem magazínu Je jaká je po 11:05 hodině biskup Církve československé husitské David Tonzar.

Středověká církev vnímala Jana Husa jako kacíře, ne jako reformátora. Jeho popel skončil v řece, aby nezůstala žádná památka. Dnes je vše jinak, 6. červenec je státním svátkem, resp. dnem, kdy si připomínáme upálení mistra Jana Husa. Dvojka ČRo proto pozvala muže navýsost povolaného, pražského biskupa Církve československé husitské Davida Tonzara.

Jan Hus se probudil do posledního rána a prožíval velký vnitřní zápas. Odvolat své učení, nebo neodvolat. Zvažoval tehdy, má-li prožít zbytek života v žaláři nebo stát za svou pravdou až do trpkého konce. Hlavní poselství přetrvávající staletí zůstává v podobě morálních hodnot, za které učenec položil vlastní život. Stát do poslední chvíle za pravdou, i když se vše zdá být ztracené. V dnešní době se naštěstí nedostáváme do situací, kdy musíme volit mezi životem a smrtí. Přesto každý z nás může zažít chvíle, kdy je nutné volit podle svého nejlepšího svědomí.

Jan Hus jako Ježíš

David Tonzar se ve vysílání Dvojky vrátil do chvil, kdy se Jan Hus vydává do německé Kostnice. Věděl, co ho na místě čeká, protože byl varován českou šlechtou. "Přesto hluboce věřil v ryzost svých argumentů, které předkládal církvi s touhou zkvalitnit její řád a tím i duchovní život věřících."

Jan Hus

A jak se D. Tonzar k víře, konkrétně k husitské církvi, dostal? „Má cesta byla poměrně složitá, ale myslím, že mě k tomu přivedla jedna divadelní hra, která se jmenovala Ukřižování. Setkal jsem se tehdy se studentem teologie, který mi mou budoucí cestu nastínil.“ D. Tonzar se dříve věnoval divadlu, byl úspěšným sportovcem a podle jeho slov mu právě sport pomáhá žít v duchu FairPlay.

Jeho cesta k Církvi československé husitské byla ovšem o něco složitější: „Položil jsem si tehdy otázku, kde můžu svobodně uvažovat o otázkách svého přesahu. Správnou volbou byla tedy právě Církev československá husitská a její ideová linie. Církev naznačuje pouze mantinely víry bez diktátu, a tak mi to zcela vyhovuje. Učí nás žít podle nejlepšího svědomí, které má hluboko v duši každý z nás,“ vysvětluje D. Tonzar a dodává: „Důležité je najít vnitřní řád. Nemít ani úzké, ani široké svědomí, ale naučit se žít pro druhé tak, jak učil mistr Jan Hus v díle De ecclesia.“ Právě De ecclesia je pro biskupa stěžejním životním motivem.

David Tonzar, pražský biskup Církve československé husitské

Více si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru se Stanislavou Lekešovou.
(Audio naleznete na začátku tohoto článku.)

autor: Jan Sklenář
Spustit audio