V Zoo Ostrava se začali líhnout plameňáci

7. červenec 2011

V hejnu plameňáků kubánských v ostravské zoologické zahradě se začala líhnout mláďata. První se vyklubalo v neděli 3. července. Do dnešního dne jsou na světě tři malí plameňáci, ale očekáváme, že se vylíhnou ještě další.

Návštěvníci mohou nové přírůstky velmi dobře pozorovat ve výběhu v bezprostřední blízkosti vstupu do zoo. První dny po vylíhnutí se mláďata zdržují na vyvýšeném hnízdě vybudovaném ze směsi bahna, písku a zbytků rostlin, záhy se však vydávají na obhlídku okolí a i do vody. Jsou pokryta šedobílým prachovým peřím a na rozdíl od dospělých mají rovný zobáček. Intenzivní oranžovo-růžové zbarvení získají až v průběhu 2. roku života. Zbarvení plameňáků je způsobeno oranžovo-červenými barvivy (karotenoidy) obsaženými v potravě plameňáků, která se ukládají do peří.

První měsíce krmí rodiče své potomky speciálním rosolovitým výměškem ze zažívacího ústrojí (podobně jako holubi). Poté začínají mladí plameňáci přijímat potravu dospělých (drobní korýši, řasy, plankton).

Plameňáky kubánské chová ostravská zoo od roku 1979 a za tuto dobu se zde podařilo odchovat již na čtyři desítky těchto atraktivních ptáků.

Plameňák kubánský

Plameňáci kubánští (Phoenicopterus ruber) obývají mělká jezera a laguny souostroví Velkých Antil (Kuba, Bahamy, Hispaniola), poloostrova Yucatan a severu Jižní Ameriky. Prozatím nepatří k ohroženým druhům, ale jejich přirozené prostředí se zmenšuje v důsledku průmyslové těžby soli.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio