Jaký je život křesťanů v převážně muslimském Turecku

9. červenec 2011

V islámském Turecku stále převažuje nedůvěra k tamním křesťanům. I když jsou v zemi desítky křesťanských památek, většina z nich nesmí sloužit původnímu účelu a zpřístupněny jsou jen jako muzea. Bohoslužby se v prastarých kostelech smějí konat jen výjimečně. Přesto na různých místech vznikají nové křesťanské komunity. Například ve městě Antalye na jihu Turecka nedávno otevřeli novou modlitebnu, která patří Antalyjské protestantské církvi.

Je neděle po poledni a v kancelářské budově vedle rušné ulice se schází několik tureckých věřících. Za pár minut začne nedělní bohoslužba. Vede ji pastor Kerem Koč, mladý muž s perfektní angličtinou, který poslední tři roky pobýval kvůli svému teologickému vzdělání v Kanadě.

„Předtím jsem pracoval 7 let jako asistent pastora ve zdejším americkém kostele. No a před rokem a půl jsme začali uvažovat o vlastní modlitebně pro turecké věřící. Povedlo se nám to, a teď k nám chodí okolo 20 lidí,“ říká pastor spokojeně.

Pastor Kerem Koç při křtu

Malá modlitebna je vybavená Biblemi v turečtině, elektrickým klavírem a desítkami obyčejných židlí. Má taky malou kancelář i místnost na hraní pro děti. Otevření takového místa je v Turecku běh na dlouhou trať, i když se podle pastora věci mění k lepšímu.

„Vláda je spojená s islámem, což je jí často vyčítáno a možná i proto se snaží ukázat, že respektuje jiná náboženství. Museli jsme úřadům oznámit, že otevíráme modlitebnu a také jsme museli zajít na policii, aby o nás věděli a mohli nás chránit,“ vysvětluje pastor a dodává, že v Turecku stále dochází k pronásledování křesťanů.

S velmi negativní reakcí na svou víru se setkal i osmatřicetiletý Murat, který se teď chystá na křest a na krku nosí velký stříbrný kříž.

„Pro křesťany, kteří Turecko navštěvují, tady není žádný problém, Turci je respektují, ale mnohem složitější je to pro Turky, kteří konvertovali. To lidé nedokáží přijmout. Mě kvůli tomu zavrhla celá rodina, musel jsem je opustit, “ říká Murat.

To, že někteří Turci slovně i fyzicky napadají křesťany, pramení v jejich neznalosti, vysvětluje pastor Kerem Koč. Lidé podle něj stále žijí s odkazem křižáckých výprav a myslí si, že křesťané chtějí převzít vládu nad Tureckem. I jemu někdo před půl rokem po telefonu vyhrožoval zabitím.

Pastor Kerem Koç z Antálye

„To mě vystrašilo, sice ne natolik, abych přestal s tím, co dělám, ale mám ženu a dítě a pochopil jsem, že musím být opatrnější, “ dodává.

Jako pastor v Antalyi působí na plný úvazek, jeho kostel je finančně podporován americkými křesťanskými organizacemi. Všech dvacet stálých členů jeho kostela teď doufá, že jich bude stále přibývat a že se pomalu zaplní i zbytek dnes prázdných židlí.

Spustit audio