Rómský klub FC Děčín vyškrtli ze soutěže. Jeho šéf zuřil, soupeři to uvítali

8. červenec 2011

Minimálně jeden rok si soutěžní zápas nezahrají fotbalisté rómského klubu FC Děčín. O jejich vyřazení ze třetí třídy děčínského okresu včera rozhodla Sportovně technická komise na losovacím aktivu v Dolní Chřibské.

FC Děčín v jarním derby s Lokomotivou nedodržel pořadatelskou službu, zápas skončil inzultací rozhodčího a rvačkou, kterou řešila i policie. Za to byla FC Děčín udělena pokuta 28 tisíc, která tak ke včerejšímu dni vyšplhala do výše téměř 35 tisíc korun. Tu klub ale i přes výzvy neuhradil. Proto předseda sportovně technické komise Michal Maják vyloučil FC Děčín z ročníku 2011/2012. "Kdyby zaplatili, tak jdou do soutěže. Na všechny musí být stejný metr, jestli je to Petr nebo Pavel, každý by k tomu měl přistupovat zodpovědně," zdůvodnil rozhodnutí STK. "Nejde jen o poslední incident, tam jde o ty dlužné částky," dodal Maják.

Michala Majáka a předsedu děčínského okresního svazu Libora Šimečka se ještě během losování snažil přesvědčit šéf FC Děčín Ladislav Čisár ke změně rozhodnutí. "Proč nechcete, aby Romové sportovali?," ptal se a žádal odklad na uhrazení dlužné částky. "S váma se ale nedá mluvit," mávl rukou. Podle něj bude jeho celek protivníkům chybět. "Vždyť oni budou někteří fotbalisti rádi, že s námi budou hrát. Těší se k nám," vykládal.

Soupeři FC Děčín nad těmito slovy v sále jen kroutili hlavami. Vyloučení klubu totiž uvítali. "Protože se tam bojíme hrát, někdy je to otřes. Ty nadávky, co tam měli, se nedají publikovat. Diváci se tam chovají vulgárně, nadávají nám," shodovali se zástupci děčínských soků.

Rómský klub FC Děčín mizí z okresní soutěže a fotbalové mapy. Podle jeho předsedy Ladislava Čisára to může přinést problémy, protože jeho svěřenci budou volný čas trávit jinak. "Takhle chodili na hřiště jako do kostela, měli se o čem bavit. Teď budou zobat, krást, fetovat a bude ostuda jako byla," bojí se Čisár. Pokud ale jeho FC Děčín uhradí během roku pokutu, příští léto mu nic nebude bránit v tom, aby se opět přihlásil do soutěže.

autor: dak
Spustit audio