Přírůstky v pražské ZOO

9. červenec 2011

Zoo odchovala dvě mláďata orla východního. Je to takový malý zázrak. V přírodě totiž přežívá vždy jen jedno. První. To, které se vylíhne dříve. Zkrátka silnější jedinec.

Ošetřovatelé tak museli v tomto případě trochu obelhat přírodu, jak řekla mluvčí pražské zoo Jana Ptačinská Jirátová: "Postupně jsme u rodičů střídali ta dvě mláďata. Vždycky po čtyřech dnech se vyměňovala na hnízdech, aby zůstala v kontaktu se svými rodiči. To druhé jsme vždycky dokrmovali a zase ho pak vyměnili na hnízdo a tímto způsobem jsme je obě odchovali."

Orel východní je na seznamu ohrožených druhů zařazen jako zranitelný. Jejich počet klesá v důsledku znečišťování prostředí.
Mezi kriticky ohrožený druh patří tygr sumaterský. V přírodě jich žije asi posledních 300. A právě proto je radost nad dvěma mláďaty této kočkovité šelmy v zoo tak veliká. "U nás byl odchov naposledy v roce 2007, předtím v roce 1994. Co je zajímavé, že tato mláďata jsou už v pořadí třetí od jedné rodiny, tedy z jednoho rodu. Jejich otcem je samec, který se narodil právě v roce 2007 a jejich dědečkem je samec, který se narodil v roce 1994."

A do třetice všeho dobrého. Další přírůstek se očekává v gorilím pavilonu! A do třetice všeho dobrého. Další přírůstek se očekává v gorilím pavilonu! Tisková mluvčí ZOO Jana Ptačinská Jirátová: "Ještě zajímavější je ta informace o to, že matkou toho očekávaného mláděte je samice Bikira, která v prosinci přišla do zoologické zahrady. Je tedy poměrně nová a přišla právě proto, aby poprvé v životě měla šanci mít svoje vlastní mládě a je tedy více než 6 měsíců po jejím příchodu a my už víme, že Bikira je březí." Gorilí mládě by se mohlo narodit v prosinci tohoto roku. O mnoho dříve, přesněji ještě tyto prázdniny, by mělo přijít na svět mládě pro změnu Koně převalského.

autor: Šárka Krososková
Spustit audio