Skauti obnovili památník padlým v první světové válce

26. červen 2014

Oběti první světové války z už neexistující obce Stará Voda připomíná ode dneška památník nedaleko tamního kostela svaté Anny a svatého Jakuba ve vojenském prostoru Libavá. Pomník se jmény 12 padlých, který byl zničen v 50. letech minulého století, obnovili skauti z 19. střediska Velký Týnec. Do projektu se zapojili i rodáci z Německa.

Pomník byl postaven v roce 1921 a původně stál zhruba 300 metrů nad kostelem. Při budování komunikace byl ale v 50. letech zničen. Díky informacím od rodáků skauti pátrali po zbytcích památníku. V náspu silnice se jim nakonec podařilo objevit ústřední kámen. Získali i fotografii památníku.

Jelikož zbývající části pomníku se nalézt nepodařilo, využili skauti náhrobní kameny ze zničeného hřbitova z obce Zigartice ve vojenském výcvikovém prostoru. K ohraničení památníku posloužily kamenné schody z místa, kde kdysi stávala základní škola.

Akce dostala motto Ze střepů minulosti skládáme novou budoucnost. Na památník usadili kamennou desku se jmény obětí, padli na různých evropských bojištích. Památník bude posvěcen 23. července, kdy se ve Staré Vodě koná tradiční pouť.

Náklady na akci dosáhly zhruba 50.000 korun. Finanční pomoc přislíbil Olomoucký kraj, přispěli skauti i rodáci z Německa, osloveny budou i obce z okolí vojenského újezdu.

autor: kor
Spustit audio