Varaní Eva si umí stvořit svého Adama

Člověk objevil varana komodského v jeho domovině na indonéských ostrovech teprve před sto lety. Příležitostí prozkoumat život a vrozené schopnosti tohoto největšího ještěra na světě tedy zatím příliš nebylo. Přitom právě varan komodský v sobě skrývá tajemství, která mohou zachránit jeho druh a významně pomoci také člověku.

V minulém dílu seriálu jsme se seznámili s varanem komodským a dozvěděli jsme se, jak je možné, že je Zoo Praha tak úspěšná v jeho odchovu.

„Leo, nechrápej!“ volá na svého svěřence kurátor chovu plazů Petr Velenský. „Je chudák nejen slepý na obě oči, ale také hůř slyší. Normálně by měl zvednout hlavu a začít pátrat po tom, kde jsem a co dělám,“ seznamuje mě se samečkem varana komodského.

„Je mu 17 let. Původně jsme si mysleli, že varani komodští žijí 50 a více let, ale dnes docházíme víc a víc k přesvědčení, že kolem 20 let už jsou staří. Maximální věk tak bude asi kolem 30 let,“ dodává.

S Leonardem přišla do pražské zoo ještě samička Aranka, která snesla za šest let desítky vajec, ze kterých se už vylíhlo 26 mláďat a dalších pět se vyklube zhruba za pět týdnů. Není třeba dodávat, že u ohroženého druhu varana komodského je to doslova požehnání. Protože je však varan vrcholový predátor, oba partnery pro jistotu odděluje řada vysokých kůlů.

Mládě varana komodského v teráriu v Zoo Praha

„Jsme na Aranku pyšní a ona také může být pyšná na svá čtyři – potencionálně už pět – rozmnožení. Ukázala nám ovšem také mimořádnou hojivou schopnost varanů. Leonardo ji totiž jednou náhodou a nechtě napadl a Aranka pak měla úplně otevřenou břišní stěnu. Museli jsme ji zašít,“ popisuje dramatickou událost chovatel.

„Ukázalo se však, že i velmi vážná zranění se u varanů obejdou bez jakékoli infekce a velmi rychle se hojí,“ upozorňuje nadšeně Petr Velenský na fantastickou schopnost varanů, která teprve čeká na vysvětlení a jež by mohla být v budoucnu využitelná třeba i v lidské medicíně.

Samičky varana komodského však skrývají ještě nejméně jedno tajemství, které by jen tak mimochodem možná rády ovládaly i některé ženy. „Vytvářejí své vlastní klony, které jsou ovšem samčího pohlaví. Eva si tak může vytvořit svého Adama,“ přibližuje překvapivou schopnost Petr Velenský.

Varaní samici Aranku vážně zranil její druh Leonard. Po ošetření veterináři se však Aranka obdivuhodně rychle uzdravila

„Zatím neznáme způsob, jakým samička dokáže přejít z pohlavního na nepohlavní způsob rozmnožování. Je to něco, na čem momentálně ve spolupráci s odborníky z přírodovědecké fakulty pracujeme a co bychom velmi rádi objasnili,“ vypráví kurátor chovu plazů.

Nezodpovězených otázek o životě varana komodského je však mnohem více. I když se živí jako tygr, podle Petra Velenského je stejně inteligentní jako pes. „Je až překvapivé, jak je snadné s varany navázat vztah. Pracujeme s nimi jako s kamarády – samozřejmě s dávkou ostražitosti,“ podotýká Petr Velenský.

„Jsme si vědomi, že varan komodský může zabít člověka a je to tedy potenciálně nebezpečné zvíře. Vypadá sice, že je pomalý, ale má bleskurychlé reakce a myslím si, že na krátkou vzdálenost mu není možné utéct,“ doplňuje.

Mláďata varanů komodských jsou v Zoo Praha odchovávána ve speciálním teráriu v pavilonu želv

Varan komodský je dokonce schopný pozřít i svého druha. A to se týká i tak intimních chvil, jakými jsou třeba námluvy. „V momentě, kdy samec pozná, že je samice zesláblá nebo zraněná, může přeskočit z rituálu námluv do prostého loveckého chování,“ uzavírá kurátor chovu plazů Petr Velenský.

Tajemství varana komodského jako by určovala hodnotu tohoto ohroženého zvířete. Pražská zoo čekala na první pár čtyři roky a dočkala se hlavně díky diplomatickým stykům mezi Českou republikou a Indonésií. Největšího ještěra světa je totiž možné získat jen formou státního daru.

Příště už se konečně vydáme za slíbenými gaviály – unikátními krokodýly, kteří komunikují, věřte nebo ne, pomocí takzvaného hrnce a o svůj chrup se starají jako o poklad.

<p><iframe width="610" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?hl=cs&amp;ie=UTF8&amp;brcurrent=5,0,0&amp;source=embed&amp;ll=-8.61361,119.615021&amp;spn=0.475229,0.837708&amp;z=10&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?hl=cs&amp;ie=UTF8&amp;brcurrent=5,0,0&amp;source=embed&amp;ll=-8.61361,119.615021&amp;spn=0.475229,0.837708&amp;z=10" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: ostrov Komodo, Indonésie</a></small></p>
autor: kvm
Spustit audio