Další unikátní odchov u plazů

14. červenec 2011

Čerstvou novinkou v jihlavské zoo je 14 mláďat hroznýše psohlavého (Sanzinia madagascariensis volontany), která se narodila v teráriu 11. července 2011. Tento druh se vyskytuje ve dvou barevných variantách, jedna z nich je zbarvená hnědě, druhá je olivově zelená.

Zatímco „zelení“ hroznýši se v Jihlavě již několikrát rozmnožili, těm „hnědým“ se to povedlo teprve podruhé, přestože je chováme více než 15 let (poprvé to bylo v srpnu 2009). Tento druh se v zajetí běžně nemnoží, o to jsou mláďata vzácnější a unikátnější!

Hroznýš psohlavý je poměrně velký madagaskarský hroznýšovitý had (dospělí jedinci mohou měřit více než 2 metry). V přírodě obývá tropické deštné lesy Madagaskaru. Na jeho jídelníčku najdeme menší druhy ptáků a savců. Je vejcoživorodý - po oplození zůstávají vejce v těle samice, kde se kolem nich vytvoří tenká membrána. Zhruba po šesti měsících samice rodí 5-15 mláďat, která jsou dlouhá asi 25 cm. Mláďata jsou po narození výrazně červená, což jednak odrazuje možné predátory a jednak slouží jako výborná kamufláž ve spleti jasně zbarvených květů stromů, mezi nimiž žijí. V přírodě je tento druh hroznýšů vzácný a zařazený do seznamu CITES I. Největší nebezpečí pro něj představuje ničení původního životního prostředí.

Rozdíl v kresbě mláděte po narození a 2 roky starého jedince
autor: Zoo Jihlava
Spustit audio