15. července 2011

15. červenec 2011

Asmara All Stars - Eritrea's Got Soul

Eritrea, rozlohou malý africký stát na břehu Rudého moře, byla na hudebních mapách dlouhou dobu bílým místem, což má snadno pochopitelnou příčinu. Ve srovnání s jinými africkými zeměmi prožila Eritrea jen krátké období nezávislosti. Nejprve byla italskou a britskou kolonií, později se stala součástí Etiopie, od níž se roku 1993 po válečném konfliktu odtrhla. K prvním eritrejským zpěvačkám, jimž se podařilo vycestovat na turné do Evropy, patřila Faytinga, která je také součástí all-star bandu Asmara All Stars. Tato příležitostní sestava, nazvaná podle hlavního města Eritrey, Asmary, vznikla při příležitosti natáčení alba, které vám dnes představíme. Roku 2008 do Asmary dorazil pařížský kytarista Bruno Blum a producentský team mnichovské společnosti Out Here. Podařilo se jim sestavit stylově mnohotvárnou kapelu, reprezentující pestré národnostní složení země, v níž se prolíná křesťanství s islámem. Výsledkem této hudební expedice je album Eritrea's Got Soul, Eritrea má duši. V úvodní nahrávce uslyšíme zpěv již zmíněné Faytingy.

Amajo

Adunia

Navzdory nedávnému válečnému konfliktu má Eritrea se svým větším sousedem Etiopií řadu společných rysů - v obou zemích se například mluví spřízněnými jazyky, a následující píseň bude v jednom z nich. Jazykem Tigrinia se mluví jak v Eritreji, tak i v Etiopii, a to v křesťanské části populace. Skladbu Haki složil mladík Yosef Tsehaye. Evropští producenti alba vzpomínají, že se od začátku natáčení pohyboval v blízkosti studia a dožadoval se, aby i on byl na nahrávce zachycen.

Haki

Derekam

Album Eritrea's Got Soul zachycuje i píseň reflektující eritrejský boj za nezávislost: balada Wushate vyšla poprvé v době války na kazetě Eritrejských revolučních písní, ale zvuková kvalita původní verze byla tak mizerná, že se producenti alba rozhodli ji natočit znovu, s autorkou i původní interpretkou písně Brkti Weldeslasie, která se v textu zasazuje o rovná práva mužů a žen.

Wushate

Fhemsela

Gwaila International

Bloom Brothers Mood

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Mohammed Ahmed Chaabi

Spustit audio