Tváře moře

18. červenec 2011

Tváře moře je název fotografické výstavy Martiny Balzarové, která je k vidění od 16. 7. do 13. 9. v Tropickém pavilonu ZOO Plzeň. Autorská výstavní kolekce podvodních fotografií obsahuje 46 velkoplošných fotografií ve formátu 60x80cm a v pavilonu Plzeňské ZOO se představí výběr 20 ks z této unikátní kolekce.

Martina Balzarová (*1987), je studentkou doktorského programu v oboru zoologie a magisterského oboru Učitelství biologie na PřF JU v Českých Budějovicích.
Od 12 let se potápí a o dva roky později v roce 2001 již pořídila své první podvodní fotografie na Sardinii. Od té doby hlavně díky fotografování, potápění a biologickým expedicím navštívila mnoho zajímavých zemí. Mimo jiné také Egypt, Bali, Mexiko, Zanzibar, Vietnam, Papuu-Novou Guineu.

Pravidelně publikuje své fotografie, cestopisné reportáže a biologické články v mnoha českých časopisech a periodikách. Za své fotografie získala mnohá ocenění nejen v Čechách ale i na zahraničních festivalech. Mezi její největší úspěchy patří, mimo oceněních na domácích festivalech podvodní fotografie, zejména cena z mezinárodního festivalu ve Francii-Antibes z roku 2005 kde získala cenu PRIX Our World Underwater Scholarship Society pro fotografy do 25 let.

V roce 2006 ji získala podruhé. Její fotografie byly oceněny nejen na soutěžích podvodní fotografie ale také mezi ,, suchozemskými“ fotografy. V roce 2007 získala cenu časopisu Photoart na 27. národní soutěži a bronzovou medaili na 17.ročníku mezinárodní soutěže ZEMSKÝ RÁJ. Mimo fotoaparátu vezme občas do ruky pod vodou videokameru. V budoucnu se však chce věnovat hlavně mořské biologii a ochraně přírody.

Martina Balzarová

Její autorská výstavní kolekce 46 velkoplošných fotografií s názvem TVÁŘE MOŘE má velký úspěch v mnoha městech České republiky. Jako vůbec první potápěč-fotograf z České republiky dostala nabídku vystavit tuto kolekci v rámci velmi prestižního mezinárodního festivalu podvodních filmů a fotografie ve Francii-Antibes.

Výstava se od počátku těšila velkému zájmu a oslovila nejen sportovní potápěče, ale i fotografy profesionály a širokou veřejnost. Jeden z návštěvníků napsal do památní knihy výstavy, „Nádherné... je to svoboda korunována obrazem živých šperků“. Tato slova mohou být dobrou pozvánkou a pokud Vás zajímá podmořský svět a fotografování, určitě by jste si tuto výstavu neměli nechat ujít.

autor: Zoo Plzeň
Spustit audio