Těžký život alfa samců

18. červenec 2011
Monitor

Alfa samci afrických paviánů jsou vlastně k politování. Nová studie dokazuje, že jejich každodenní život je plný stresu.

Paviáni babuini (Papio cynocephalus) obývají savany a řídké lesy východní Afriky. Jejich tlupy, kterým vládnou dospělí samci, může tvořit 10, ale i 200 jedinců. Primatologové často předpokládají, že když mocenské boje skončí a tlupa primátů je stabilní, zažívají vůdčí samci méně stresu než jejich podřízení. Práce ekologů z Princetonské univerzity, kteří studovali paviány babuiny žijící v Keni, však dokazuje pravý opak. Vědci sesbírali vzorky trusu 125 dospělých samců, ve kterých stanovili hladinu stresových hormonů glukokortikoidů.

Výsledky analýz dokazují, že nejvýše postavení alfa samci mají i během období stability mnohem vyšší hladinu stresových hormonů než níže postavení beta samci. Znamená to, že vysoké postavení na společenském žebříčku s sebou trvale nese velkou míru stresu. Důvodem je zřejmě fakt, že alfa samci babuinů musí neustále udržovat své postavení a zúčastňují se proto většího množství potyček než beta samci. Cena, kterou za to alfa samec platí, je však poměrně vysoká: stres narušuje fungování imunitního systému a může se odrazit i na menším počtu potomků.

<p><embed src=http://www.nsf.gov/js/video/player.swf width=470 height=264 bgcolor=000000 allowfullscreen=true allowscriptaccess=always flashvars=smoothing=true&controlbar=over&file=lgesquiere.flv&streamer=rtmp://nsfgov.flash.internapcdn.net/nsfgov_vitalstream_com/_definst_/video/&image=http://www.nsf.gov/news/mmg/images/videostill.jpg></embed></p>

Zdroj: Science Daily, Science

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.