Botanické ilustrace Pavla Lisého v Troji

19. červenec 2011

V rámci práce na ilustracích desetidílného Naučného slovníku zemědělského vytvořil akademický malíř Pavel Lisý 175 kreseb, více než 2500 akvarelových ilustrací zemědělských plodin, okrasných rostlin, ovocných dřevin, plevelů, ale také motýlů, ptáků a dalších živočichů. Z tohoto rozsáhlého díla Botanická zahrada hl. m. Prahy vybrala 23 akvarelových ilustrací léčivých rostlin a více než 20 perokreseb na výstavu.

František Nepil řekl o Pavlu Lisém: „...Kreslí květiny tak, že i z papíru voní a zachvívají se ve vánku, kreslí čmeláky s tak huňatým kožíškem, jako to zná každý, kdo držel jako kluk takového čmeláka v dlani...“

Grafik, ilustrátor a malíř Pavel Lisý se narodil 7. dubna 1912 v Hostomicích pod Brdy v rodině místního zahradníka jako nejmladší z dvanácti dětí. Přestože již v mládí projevil výtvarný talent, nejprve se vyučil holičem. Po odchodu za výdělkem do Prahy začal při zaměstnání studovat výtvarné umění. Studoval na škole dekorativních umění a v roce 1950 byl přijat do Svazu československých výtvarných umělců. Prostředí, ve kterém vyrůstal, mu dalo lásku k přírodě. Jako krajinář se zaměřoval hlavně na své rodné Podbrdsko. Ale nezůstal jen u krajiny, věnoval se i portrétům českých a světových osobností.

Úzce spolupracoval s Týdeníkem Rozhlas, pro který řadu let kreslil portréty významných kulturních osobností. Pro redakci Večerní Praha nakreslil pražská domovní znamení. Náročnou a trpělivou práci vyžadoval také cyklus barevných botanických ilustrací v desetidílném Naučném slovníku zemědělském (pro ČSAV) nebo obrázky léčivých rostlin. Na tuto činnost navazují bohaté ilustrátorské práce v časopisech a novinách.

S tvorbou Pavla Lisého se setkáme v knihách: "Praha - průvodce městem" od V. Hlavsy a "Po Praze chodím" od F. Nepila. Jeho díla najdeme v majetku Národní galerie, v Muzeu hl. města Prahy, Vojenském historickém muzeu a ve významných uměleckých sbírkách. V roce 1987 získal čestné občanství Hostomic a v roce 1992, dva roky po jeho smrti, byla jeho jménem pojmenována hostomická základní škola.

Botanické ilustrace akademického malíře Pavla Lisého: 19. – 31. července, denně 9 – 19 hodin, BZ Troja – výstavní sál

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio