Tajemství porodního boxu

19. červenec 2011

Kontrola u tygrů sumaterských prokázala, že mláďata narozená v červnu jsou samičky! Pětiletá samice tygra sumaterského Surami porodila dvě koťata v sobotu 25. června 2011. Od té doby je chovatelé pozorovali na monitorovacích kamerách umístěných v porodním boxu.

Ve třech týdnech života mláďat proběhla první větší kontrola zdravotního stavu. „Při té příležitosti jsme zjistili, že jde o zdravé a prospívající samičky o váze 3,16 a 3,40 kg,“ uvedl Pavel Brandl, kurátor savců Zoo Praha.

Mláďata sají mateřské mléko a na váze přibírají zhruba o půl kila za týden. Se Surami trvale obývají porodní boudu umístěnou v Pavilonu kočkovitých šelem. Návštěvníci je však mohou s trochou štěstí zahlédnout už i v expozici tygrů sumaterských.

„O víkendu jsme jedno z koťat zahlédli ve vnitřní expozici. Buď ho tam vynesla Surami, nebo se samo odvážilo vzdálit se z boudy. Obě varianty jsou možné,“ vysvětlil Brandl.

Mládě tygra sumaterského

Pravidelně opouštět porodní boudu začnou mláďata zhruba do tří týdnů.

Letošní odchov je o to větší chloubou Zoo Praha, že jde o třetí generaci jedné linie tygrů sumaterských narozených v Zoo Praha. V roce 1994 se v Praze narodil dědeček mláďat samec Dustin, v roce 2007 jejich otec zvaný Falco.

Tygři sumaterští jsou v přírodě kriticky ohroženým druhem. V rezervacích jich zbývá něco přes 400 jedinců. O mnoho lépe na tom není tento nejmenší z pěti poddruhů tygra ani v lidské péči. V zoologických zahradách Evropy byste napočítali kolem 100 jedinců a v loňském roce se v celoevropském chovu podařilo odchovat pouze 5 tygrů sumaterských.

autor: Zoo Praha
Spustit audio