Al Capone pobyl ve věznici na Alcatrazu pouhých pět let

Ostrovy považujeme za něco exotického nebo krásného. Existují však i ty, které krásou neoplývají a využívaly se po staletí k izolaci lidí, kteří byli nebezpeční pro zbytek společnosti. Ve Spojených státech byl takovým místem Alcatraz, nechvalně proslulé vězení a dnes oblíbený cíl turistů.

Nad zálivem u San Francisca se vznáší mlha. Na přívozu se plaví několik desítek federálních zaměstnanců v uniformách. Po nějaké chvíli vidíme obrysy ostrova, které by kvůli několika filmům poznali nejen Američané, ale i lidé v mnoha jiných zemích. Alcatraz, přezdívaný také jako Skála, je dodnes víc než jen vězení přeměněné v muzeum.

Vězení v Americe vypadají většinou úplně jinak – jsou to bloky betonových budov obehnané ostnatými dráty. Alcatraz však zůstává téměř půl století po svém oficiálním zrušení stále tím nejznámějším.

„Byla to původně vojenská základna,“ vysvětluje John Pradon ze Správy národních parků, která se o Alcatraz stará. O minulosti svědčí hranatá okna, ale i budova na úpatí ostrova. „Tlusté cihlové zdi byly součástí pevnosti, která střežila přístup do strategicky důležitého přístavu v San Francisku,“ ukazuje.

Al Capone zemřel na svobodě

Později se z Alcatrazu stalo vojenské vězení, které se až v roce 1934 přeměnilo na civilní federální instituci. V srpnu prý bude mít výročí. A kteří vězni se zapsali do historie věznice? „Al Capone, syn poctivého holiče z Neapole, který se po imigraci do Ameriky rychle zorientoval a v New Yorku a Chicagu vybudoval za prohibice značné impérium,“ odpovídá bez zaváhání John Pradon. Al Capone se však dostal do vězení pouze za daňové podvody. Z jiného trestného činu ho prý federální agenti usvědčit nedokázali.

„Bylo mu jen 48 let, když zemřel. Nedošlo k tomu však tady,“ uvádí John Pradon. Al Capone strávil na Alcatrazu jen asi 5 let. Poté byly příznaky syfilidy, kterou trpěl, natolik silné, že ho úřady propustily.

Vězení se prodražilo

Další známý zločinec na Alcatrazu byl Robert Stroud, kterému se přezdívalo Ptáčník, odsouzený za vraždu. Možná jste viděli film, v němž ho ztvárnil Burt Lancaster.

Vězení na Alcatrazu však nemělo dlouhé trvání. „Bylo velmi nákladné. Na vězně se utratilo víc než trojnásobek průměru jiných podobných federálních zařízení. Musela se dovážet voda a odvážet odpadky. Převozy vězeňského personálu také nebyly zadarmo,“ zmiňuje John Pradon.

V roce 1963 proto vláda vězení zavřela. Skála pak měla další zajímavý osud – stala se střediskem indiánského protestu, který trval 19 měsíců. Ale o tom zas někdy příště.


Zvětšit mapu ostrova Alcatraz

autor: vpo
Spustit audio