Kulturní tipy

21. červenec 2011

V Památníku národního písemnictví - v Letohrádku Hvězda v Praze - Liboci můžete vidět až do 30. října výstavu "Surrealistická východiska 1948 - 1989". Je věnovaná českému poválečnému surrealismu a představuje zásadní díla takových významných umělců, jako jsou Václav Tikal, Josef Istler, Mikuláš Medek nebo Jan a Eva Švankmajerovi.

Mezinárodní festival pouličního divadla a klaunérie "Za dveřmi je nultý bod" se přehoupl do své druhé poloviny. Do 24. července nabídne v pražských ulicích a v Divadle v Celetné představení umělců z různých koutů světa.

"Z dnešního festivalového programu bych vypíchl večerní komponovaný pořad "Noc bláznivých klanů". Začíná v půl osmé v Divadle v Celetné. K vidění budou ti nejlepší zástupci tzv. nového klaunství, které v tuto chvíli máme v Evropě a jsou hosty našeho festivalu. Bude to jedinečný večer. Ti lidé se jednou jedinkrát sejdou na jednom pódiu a tím pódiem se právě dnes stane Divadlo v Celetné," říká ředitel festivalu Jakub Vedral.

Čtvrtek je dnem filmových premiér a tak nesmím zapomenout na pozvánku do biografu. O to více, když do kin přichází unikátní americké drama s Bradem Pittem v hlavní roli - "Strom života". Ztvárnil Jacka, který je ztracenou duší v moderním světě a klade si řadu otázek, například: Jak vznikl život? Co je věčnost? Kde je pravda? apod. a snaží se v tomto životě zorientovat.

Ve Valdštejnské jízdárně pokračuje unikátní výstava ůRožmberkové" s podtitulem Rod českých velmožů a jeho cesta dějinami. Poprvé v historii je vystaveno tak velké množství předmětů a uměleckých děl, které mají vztah k rožmberskému kulturnímu dědictví. Expozice bude přístupná do 20. srpna.

"Předpokládáme, že to bude celkem kolem 600 předmětů, z nichž lze jenom těžko vytipovat ty nejcennější. Mezi rožumberskými díly budou tak slavná umělecká díla, jako jsou napřípaklad obrazy mistra Třeboňského oltáře z doby kolem roku 1380 a nebo na výstavě budou k vidění dosud naprosto neznámé portréty Petra Voka z Rožumberka, posledního člena rožmberského rodu - obrazy, které pocházejí ze soukromých sbírek a nikdo je nikdy neviděl," dodává hlavní komisař výstavy Petr Pavelec.

I dnes prázdninová Praha ožívá festivalem "Sen letní noci". Hlavní program se uskuteční zítra na pontonu na řece Vltavě mezi Karlovým mostem a mostem Legií v blízkosti Střeleckého ostrova, kde vystoupí slavný režisér Emir Kusturica, zpěvák Dan Bárta a mnoho dalších účinkujících. Součástí festivalu jsou i doporovodné projekty, například koncerty v pražských ulicích, výstavy v prostředcích městské hromadné dopravy nebo přehlídka filmů Emira Kusturici v kinech: Regina a Střelecký ostrov, Světozor a v areálu Petynka. V letním kině Regina, v zahradě našeho rádia vám dnes od půl desáté večer promítneme Kusturicův snímek "Otec na služební cestě". Vstup je volný.

autor: Renáta Šedivá
Spustit audio