Návštěvníci ZOO Lešná si mohou hrát na výzkumníky mloků

24. červenec 2011

Tajemství života obojživelníků poodhaluje nová expozice zlínské zoologické zahrady v Lešné. Před nedávnem tam otevřeli Centrum ocasatých obojživelníků Caudata. Výstavní laboratoř slouží také k poznání i zábavě nejmenších návštěvníků.

Expozice představuje hlavně tradiční české živočichy mloky skvrnité. Ti už jsou v přírodě vzácní a lidé si je mohou prohlédnout zblízka v prostoru vybaveném jako biologická laboratoř. „Je to hezké, mloka jsem ještě neviděla,“ svěřila se Českému rozhlasu Brno jedna z malých návštěvnic.

Jeden z obojživelných exponátů

„Nejdříve dětem ukážeme umělého mloka, kterého si mohou prohlédnout zblízka,“ přibližuje lektorka Martina Zálešáková, „a pak už jim ukážeme živé mloky v dalších boxech. Centrum ale nenabízí jen pohled na mloky. „Jsou tu obojživelníci ocasatí,“ vysvětluje lektorka, „takže tu vidíte i například čolky.“

Tajemství života obojživelníků poodhalují velcí i malí

Návštěva expozice může být v parných letních dnech také příjemným způsobem ochlazení. Kvůli mlokům jsou totiž prostory klimatizované. „Vzduch tady ochlazujeme na asi 18 stupňů,“ upřesnila Martina Zálešáková.

„V tomto centru chceme imitovat vědeckou stanici, kde se vědci zabývají výzkumem ocasatých obojživelníků,“ dodává mluvčí zahrady Romana Bujáčková, „proto se centrum jmenuje Caudata, protože to je latinské označení právě pro ocasaté obojživelníky.“

Caudata je v Zoo otevřená vždy od středy do neděle v době od 10,30 do 15,00 hodin. V době, kdy je stanice zavřená, ovšem mohou návštěvníci zahrady pozorovat mloky přes prosklené stěny.

autor: rv
Spustit audio