Vlci v Zoo Olomouc v roce 2011

22. červenec 2011

Doslova vlčí úrodu sklízí letos olomoucká zoo. Od začátku roku se tu narodilo již dvacet štěňat, z toho devět patří k velmi vzácnému druhu vlka iberijského, který je na pokraji vyhubení a v tuzemsku ho chovají pouze na Svatém Kopečku.

Všechna mláďata jsou ve starostlivé péči rodičů a pomalu se zapojují do života smečky.

Arktická vlčata se narodila 28. dubna 2011. V Zoo Olomouc jich mají šest a stará se o ně otec, obě matky i celý zbytek smečky. Samec pochází z Maďarska, obě samice z Francie, je to matka s dcerou. Smečka byla založena v roce 2008, v následujících dvou letech vlci odchovali vždy po 6 štěňatech.
V současné době jsou vlci z důvodu odchovu štěňat odděleni od medvědů, ale návštěvníci mohou pozorovat velmi zajímavý život vlčí smečky a spolupráci jednotlivých členů.

Druhá smečka bílých vlků vznikla v roce 2011, dvě vlčice pocházejí z Německa a k nim byl dovezen nepříbuzný vlk přímo z Kanady. Štěňata jsou narozená v květnu 2011, jedna fena má dvě a druhá 3.

Vlk arktický (Canis lupus arctos) obývá nehostinné pustiny za Severním polárním kruhem a živí se zejména kopytníky. Je charakteristický hustou bílou srstí, kterou nepřebarvuje ani v letním období. Patří mezi největší poddruhy vlka.

Vlk arktický

Vlci iberijští (Canis lupus signatus) jsou vzácným poddruhem, ohrožený vyhubením, chov je řízen EEP. Máme chovného psa a dvě feny, jedna má tři štěňata narozená 20. května a druhá šest, narozených 7. června.

Celkem se letos odchovalo 20 štěňat vlků a celkový počet dosáhl čísla 48.

autor: Zoo Olomouc
Spustit audio