Vědci objevili možné předky mitochondrií

26. červenec 2011
Monitor

Mitochondrie v našich buňkách sdílejí společné předky s hojnými mořskými bakteriemi. Dokazuje to genomická studie amerických výzkumníků.

Eukaryotické buňky obsahují organely mitochondrie, které fungují jako „buněčná elektrárna“ a dodávají jim energii. Mitochondrie jsou obaleny dvojitou membránou a mají svou vlastní DNA. Podle takzvané endosymbiotické teorie jsou to potomci pravěkých bakterií, které byly pohlceny buňkami, dokázaly v nich přežít a během evoluce se staly jejich nepostradatelnou součástí. Předkové mitochondrií patřili mezi takzvané alfaproteobakterie, ale určit jejich přesný původ je obtížné.

Vědci z Havajské a Oregonské univerzity však získali důkazy o tom, že mitochondrie sdílejí společné předky s linií mořských alfaproteobakterií SAR11, která je zřejmě vůbec nejhojnější skupinou mikroorganismů na Zemi. Objev rozhodně dává smysl: fyziologie bakterií SAR11 jim dává sklony k závislosti na jiných organismech. Vzhledem k jejich současnému rozšíření lze také předpokládat, že byly velmi hojné i v pravěkém globálním oceánu. Ke kolonizaci buněk tak měly mnoho příležitostí - některé z nich vyústily v parazitické vztahy, ale přinejmenším jednou došlo k symbióze a vzniku mitochondrií.

Zdroj: University of Hawaii – SOEST, Nature Scientific Report

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.