Celosvětového skautského jamboree ve Švédsku se účastní také skauti ze západních Čech

26. červenec 2011

Celosvětového skautského jamboree ve Švédsku, které se koná od 27.července do 7.srpna, se zúčastní také 40 skautů ze západu Čech a téměř 250 skautů z České republiky. Setkání je pro skautskou organizaci podobnou akcí, jako například pro sportovce olympijské hry. Do Švédska přijede na deset dní tábořit zhruba čtyřicet tisíc mladých lidí z celého světa. Světové jamboree se konají stejně jako olympijské hry jednou za čtyři roky.

Západočeští skauti se v úterý zúčastnily v Praze na Palackého náměstí slavnostního odjezdu. Při této příležitosti vysypali obrovskou zeměkouli z písku, která symbolizuje všechny státy, které se ve Švédsku setkají. Států je zhruba 150. Skauty přišla v Praze vyprovodit velvyslankyně Švédského království Inger Ultvedt, zástupce Ministerstva školství a tělovýchovy Michal Urban a starosta Junáka Josef Výprachtický.

Jamboree znamená především setkání, kde se sejdou skauti napříč celou planetou bez rozdílu národností, kultur, jazyků nebo náboženství. Na skauty čeká program složený z adrenalinových aktivit, prezentací kultur, sebevzdělávání, poznání nových kamarádů a zábava. Část programu bude navíc věnována prezentaci všech zemí a krajů. Západočeši představí světu Plzeň jakožto Evropské hlavní město kultury 2015, indiánské stany tee-pee, ve kterých na jamboree budou spát jako jediní. Také skautům z celého světa uvaří bramboráky, nechají je ochutnat utopence, kofolu a vedoucím starších 18 let také nejlepší pivo na světě.

Skautské setkání zahájí 28.července švédský král Carl Gustav XVI. a na jamboree se chystá třeba český ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg nebo ministr školství Josef Dobeš. V Plzeňském kraji jsou v současné době téměř tři tisícovky skautů ve 126 oddílech, v rámci celé České republice má skautská organizace zhruba 45 tisíc členů ve více jak dvou tisíci oddílech.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio