Jak rozpoznat jednotlivé druhy vážek?

26. červenec 2011

Potkáváme je v létě u rybníka či u řeky, oblíbily si i zahradní jezírka. Žasneme nad jejich krásou i letovými schopnostmi.

Velké druhy jsou zimomřivé a létají, až když se teplota vyšplhá nad 17 °C. V chladných a deštivých dnech se uchylují do úkrytů ve spleti rostlin. Nemají také rády vítr, který lehounkým vážkám snadno překazí jemné letové manévry. Evropu obývá přibližně sto druhů vážek, na území České republiky se vyskytuje 68 druhů. Některé vážky jsou naštěstí stále hojné, ale 12 druhů patří mezi kriticky ohrožené, další tucet mezi ohrožené a 12 jich podle červeného seznamu ohrožených druhů ČR je označováno jako druhy zranitelné. Vážky v letu také loví – komáry, mouchy a jiný drobný hmyz. Za několik hodin dovedou spořádat tolik potravy, kolik samy váží.

Jemná žilnatina na křehkých křídlech vážek je velmi hustá a složitá. Právě husté žilkování umožňuje vážkám, aby se udržely ve vzduchu při velmi nízké frekvenci mávání křídly. Droboučké tunýlky a nerovnosti na křídlech zvyšují jejich vztlak. Vážky dovedou vše, co nejvyspělejší lidská letecká technika a vývojoví konstruktéři se od nich mají stále co učit! Nejvíce asi připomínají vrtulník, neboť dovedou letět všemi směry, stoupat a klesat, setrvávat na místě, aniž by změnily polohu těla. Jejich obrovské, vyboulené, složené oči připomínají čelní skla helikoptéry. Rychlost, s níž vážky vystřelí z vyčkávací pozice, je fascinující. Dovedou také ovládat každé křídlo zvlášť, a proto i manévrovat dokonale jemně a přesně.

Další podrobnosti o celé skupině hmyzu, kam patří vedle vážek také motýlice a šídla, najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio