Gesneriaceae, honzíci a jejich příbuzní

29. červenec 2011

Výstavy „honzíků“ (Achimenes) probíhají v Botanické zahradě probíhají již řadu let. A také letos můžete obdivovat podpětovité rostliny v celé jejich kráse.

Letošní výstava kromě bohaté škály barev kultivarů tohoto rodu představí i další členy této čeledi: populární pokojové rostliny rodů Aeschynanthus, Columnea, Episcia, Chirita, Kohleria, Saintpaulia, Sinningia, Streptocarpus i další méně známé zástupce. Krása podpětovitých rostlin se neomezuje jen na květy, mnoho druhů má okrasné, pestré listy.
Podpětovité rostliny se snadno kříží a lákají tak pozornost šlechtitelů. Počet kříženců a kultivarů mnohonásobně překračuje počet původních druhů a každoročně vzrůstá. Existuje i značné množství mezirodových kříženců, jen „honzíci“ posloužili ke vzniku xAchicodonia (kříženec mezi Achimenes a Eucodonia), xAchimenantha (Achimenes a Smithiantha), xNiphimenes (Achimenes a Niphea) a jako poslední xHeppimenes (Achimenes a Heppiella). Většina kultivarů je navíc méně náročná na podmínky pěstování.

Výstava představí nejen zajímavé rostliny. Návštěvníkům se navíc dostane také mnoho informací, které jim pomohou při pěstování a obohatí jejich domovy o další zajímavé rostliny.

Výstava Podpětovité rostliny: 5. 8. 2011 - 31. 8. 2011 Skleník Fata Morgana, úterý - neděle 9 - 19 hod.

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio