Letuchy šetří čas a plýtvají energií

28. červenec 2011
Monitor

Zdánlivě nenáročné plachtění mezi stromy stojí letuchy malajské pořádnou porci energie. Letuchy však nechtějí šetřit energii, jde jim o čas.

Letucha malajská (Galeopterus variegates) patří mezi několik málo druhů savců, kteří si osvojili klouzavý let. Tím, že se odrazí od kmene stromu a roztáhne kožní lem mezi končetinami, dokáže letucha překonat víc než stometrovou vzdálenost. Klouzavý let byl až dosud považován za velmi ekonomickou formu pohybu, která zvířeti ušetří množství energie. Při pohledu na elegantně a zdánlivě bez námahy plachtící letuchu by o tom pochyboval jen málokdo, ale vědci z Kalifornské univerzity v Berkeley a jejich britští kolegové se o tom chtěli přesvědčit. Odchytili několik letuch, na záda jim přilepili malé akcelerometry s radiovým vysílačem a zase je vypustili do volné přírody.

Na základě získaných dat vědci spočítali něco, co nikdo nepředpokládal: klouzavý let letuchám šetří čas, ale nikoli energii. Dostat se z bodu A do bodu B plachtěním stojí letuchu 1,5krát větší množství energie než v případě, že by stejnou vzdálenost překonala horizontálním pohybem v korunách stromů. Důvodem je to, že letucha před skokem musí vyšplhat do potřebné výšky a šplhání je energeticky náročné. Plýtvání energií se však letuchám vyplácí. Klouzavý let je nepoměrně rychlejší způsob pohybu a ušetřený čas mohou letuchy využít ke krmení. Zároveň snižuje riziko, že bude letucha ulovena nějakým predátorem nebo se poraní při šplhání v tenkých větvích.

Letucha malajská (Galeopterus variegates)
<p><iframe width="610" height="487" src="https://www.youtube.com/embed/w5gmK-ZXIMQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Zdroj: Journal of Experimental Biology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio