Archeopteryx už není pták

28. červenec 2011
Monitor

Ikonický archeopteryx nebyl žádný pták, ale dinosaurus. Naznačuje to objev nového druhu opeřeného dinosaura, který má s archeopteryxem mnoho společných znaků.

Ikonický archeopteryx nebyl žádný pták, ale dinosaurus. Naznačuje to objev nového druhu opeřeného dinosaura, který má s archeopteryxem mnoho společných znaků.

Archeopteryx se dlouho těšil pověsti „prvního ptáka“ a paleontologové jej kladli na samý základ vývojového stromu ptáků. Nedávné objevy malých opeřených teropodních dinosaurů z Číny s některými „ptačími“ rysy však přinesly pochybnosti o tom, kde vlastně leží hranice mezi ptákem a dinosaurem. Pozicí archeopteryxe jako bazálního ptáka nyní otřásl objev dalšího druhu, který v časopise Nature popsali čínští paleontologové. Nález pochází z provincie Liao-ning v severovýchodní Číně, kde se zachovaly jurské vrstvy staré 145 až 161 milionů let.

V nich se ukrývala fosilie dosud neznámého druhu podobného archeopteryxovi a „téměř ptákovi“ anchiornisovi, který dostal jméno Xiaotingia zhengi. Analýza prvků jeho kostry dovedla vědce k závěru, že zvíře je podobnější dinosaurům jako je Velociraptor nebo Microraptor než prvním skutečným ptákům. Xiaotingia, Archeopteryx a Anchiornis, které k sobě poutají klíčové společné znaky, proto podle nich patří do skupiny deinonychosaurů. Nejvážnějším důvodem k takovému zařazení jsou otvory v lebce za očima – podobné najdeme u deinonychosaurů, ale u žádného časného ptáka.

<p><iframe width="610" height="377" src="https://www.youtube.com/embed/3nWzCjN2kqg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Zdroj: Nature

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.