Švédsko potvrdilo nabídku nových gripenů za cenu starých

Zahraniční zbrojovky znovu soutěží o české nebe. Švédsko oficiálně potvrdilo, že nabízí Česku k pronájmu nové stíhačky Jas-39 Gripen za cenu používaných letounů. V Praze to oznámil švédský velvyslanec Harald Fälth. Další čtyři země nabídly starší stroje F-16 či F/A-18. Vítěze soutěže vybere do konce měsíce expertní komise.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saab J-39 Gripen nad oceánem

Saab J-39 Gripen nad oceánem | Foto: SAAB-BAE Systems

Podle švédského velvyslance má jeho země má připraven také propracovaný offsetový program v objemu 150 procent celkové hodnoty dodávky letounů.

Gripeny jsou podle Fältha jedny z nejvýkonnějších letounů, plně slučitelné s letouny NATO, které během zapůjčení české armádě na pět či deset let nebudou vyžadovat žádné úpravy ani modernizaci.

Česko by dodalo jen palivo a pracovní síly, vše ostatní je součástí nabídky. Po zapůjčení by Švédsko nabídlo gripeny české armádě k odkoupení za výhodnou cenu.

Ministra obrany Miroslav Kostelka dnes připustil, že švédská nabídka nových gripenů za cenu starých je pro Česko zajímavá. Nabídku ale víc hodnotit nechtěl a čeká na závěr devítičlenné expertní komise, která má vládě doporučit nejlepší návrh.

Kabinet by měl definitivně rozhodnout do konce roku tak, aby na jaře příštího roku byla po jednáních uzavřena definitivní smlouva. První letadla by měla armáda převzít v roce 2005.

Armáda žádala čtrnáct nadzvukových stíhaček starší výroby, protože peníze, které Česko nabízí, by na nákup nových stíhaček nestačily. Vedle Švédska nabízejí Spojené státy, Nizozemsko a Belgie starší letouny F-16, Kanada je ochotna pronajmout letadla F/A-18.

Z původních devíti zemí, které česká strana v souvislosti s dodávkou letounů oslovila, nakonec čtyři své nabídky nepředložily. Ze hry tak již vypadly francouzské stroje Mirage 2000, F-4 Phantom z Německa a Tornado F3 z Velké Británie. Turecko původně připadalo v úvahu jako možný dodavatel nejčastěji nabízených strojů F-16.

Kostelka dnes zopakoval, že výběr stíhaček je průhledný a regulérní, i když opozice viní vládu z nekalých praktik. Vláda totiž pořízení starších strojů na pět až deset let označila za strategickou zakázku, a nemusí proto vypisovat veřejnou soutěž. ODS naznačuje, že vláda už se dopředu dohodla s Američany.

Češi požadují dodání 12 jednomístných a dvou dvoumístných cvičných strojů do roku 2005. V letech 2005 až 2007 hodlá ministerstvo obrany do těchto strojů investovat ročně 1,5 miliardy korun, od roku 2008 do roku 2015 ještě 3,5 až čtyři miliardy.

Částka je nepřekročitelná i v případě, že by Česko dostalo letouny nové. Dodavatel by tím ale zvýšil šance v plánovaném tendru za desítky miliard korun na další dvě desítky stíhaček.

Naděžda Hávová, Martin Hromádka, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme