Pelikáni australští v Zoo Dvůr Králové

29. červenec 2011

Minulý týden přicestovala trojice vzácných pelikánů australských. Zoo Dvůr Králové tím rozšířila svojí kolekci jednotlivých druhů pelikánů, která je v současné době největší v České republice.

Tři mladí pelikáni, kteří se vylíhli na jaře letošního roku, byli dovezeni z Berlína a rozšířili početnou kolekci dosud chovaných pelikánů. Na světě žije sedm druhů pelikánů a z nich královédvorská zoo chovala doposud čtyři: pelikány africké, bílé, kadeřavé a skvrnozobé. Všechny druhy se zde také úspěšně rozmnožují. Dosud chovaní pelikáni pochází z Afriky, Evropy a Asie, nový druh z Austrálie a zoo tak chybí do kompletní kolekce všech žijících druhů pelikánů pouze dva americké druhy, pelikáni severoameričtí a pelikáni hnědí.

Zoolog Mgr. Michal Podhrazský doufá, že se podaří zbývající druhy brzy doplnit. K novému přírůstku dodává: „Pelikány australské v současné době chová v Evropě pouze pět zoologických zahrad. U našich tří nových samiček nyní probíhá kontrola zdravotního stavu. Pokud bude vše v pořádku, tak je návštěvníci brzy uvidí ve voliéře pelikánů u letohrádku zoo.“

Pelikáni australští
autor: Zoo Dvůr Králové
Spustit audio