V Rakousku najdete hospodu u kostela

29. červenec 2011

Chystáte se k našim jižním sousedům? Tu a tam se povídá, že nás Čechy nemají rakouští policisté rádi a jsou na nás tak trochu vysazení. Je to možné, ale nikdo to zatím nepotvrdil ani nevyvrátil. Stejně jako u nás jde však v mnoha případech spíš o problémy v komunikaci než o cílenou šikanu. Turistické informace jsme připravili ve spolupráci s ÚAMK.

„Pracovníci českého konzulátu ve Vídni občas řeší na dálku akutní problémy českých řidičů kamiónů. Ti volají o pomoc a stěžují si, že jim rakouští policisté odebrali technický průkaz, přestože mají vůz v perfektním stavu. Záhy se však zjistí, že na kamiónu je sjeté brzdové obložení. Také jsou případy, kdy čeští turisté volají ze švýcarských hranic a stěžují si, že mají ze svého nákupu platit clo – zapomněli totiž, že si z lyžování v Rakousku udělali výlet do země, která není v Evropské unii,“ říká vídeňská zpravodajka Českého rozhlasu Marie Woodhamsová.

Vyrazit za hranice bez jakýchkoliv informací a spoléhat na to, že jsme v Evropské unii, se tedy nemusí vyplatit. A zajímat by nás měly nejen rychlostní limity. „V Rakousku nemusejí řidiči, kteří mají na autě nálepku invalida, platit dálniční poplatky, ale podmínkou je, aby v této zemi měli trvalé bydliště. Důležité je také mít u sebe průkaz pojištěnce a k tomu je dobré zdravotní připojištění na cesty. Vyplatí se to zejména v případě nehody, ať už při lyžování nebo na silnicích, kdy nasazení vrtulníku stojí tisíce eur. Jedna Češka, která neměla sjednané připojištění, odmítala platit leteckou přepravu s pikantním argumentem: Já jsem si vrtulník neobjednala, když mě odváželi, byla jsem v bezvědomí. K tomu snad není co dodat.“

Říká se, že opakování je matka moudrosti, proto Marie Woodhamsová přidává ještě jeden zajímavý tip. „Nezapomínejte na pravidelné přestávky na dlouhých cestách a nejezděte na doraz. Rakousko je magnetem turistů z celého světa ne proto, že má krásné dálnice, ale nádhernou krajinu. Zkuste si alespoň jednou zařadit do svého časového plánu dovolené dva dny na cestu, abyste občas mohli sjet z fádní dálnice a pokračovat po okreskách přes útulná městečka a vesnice, kde teď všechno kvete a po stresu tu nejsou ani památky. Kde se vám bude nejvíc líbit, zastavte se, a až budete hledat hospodu, ve které byste chtěli ochutnat místní speciality, orientujte se podle věže kostela. V jeho blízkosti je vždy dobrá hospoda,“ uzavírá.

autor: maw
Spustit audio