Veteran arena vystavuje telefony

30. červenec 2011

Na 400 historických telefonů a ukázek telefonní techniky uvidí zájemci v muzeu historických automobilů Veteran arena v Olomouci. Mezi nimi i řadu unikátů včetně nejstaršího telefonu z roku 1896, přenosného vojenského telefonu a plechových c.k. telefonů.

Přístroje pochází ze soukromých sbírek tří tuzemských sběratelů. Jde o ojedinělou expozici. Rozsáhlejšími sbírkami telefonní techniky disponují jen 3 muzea v České republice, žádná se sbírek ale není veřejnosti přístupná. Vystavené telefony jsou z období od konce 19. století do 80. let 20. století.

Výstava zavede návštěvníky zavede do dob slečen z centrály, které se ohlásily ve sluchátku přístroje po zatočení kličkou, do éry klapajících elektromechanických voličových ústředen a do krásného věku, kdy z telefonů nevycházely vlezlé melodie, ale přístroje krásně zvonily.

Lidé si mohou prohlédnout více než stoleté dřevěné aparáty americké výroby, přístroje z období meziválečného i ještě ne zcela zapomenuté bakelitové telefony. Nechybějí morseovy telegrafy, telefonní ústředny a mincovní automaty.

Výstava bude v muzeu přístupná po dobu jednoho roku.

autor: kor
Spustit audio