Největší houba váží půl tuny

1. srpen 2011
Monitor

Hříbek větší než mužská pěst je pro nás pěkným úlovkem. Ve srovnání s nově objevenou největší houbou světa byste ho však úplně přehlédli.

Stopkovýtrusná houba Fomitiporia ellipsoidea z čeledi kožovkovité byla objevena v roce 2008 ve východní Číně. Patří mezi vytrvalé houby, což znamená, že její plodnice mohou růst řadu let a dosáhnout velkých rozměrů. Jak velkých, ukazuje nově objevený exemplář z ostrova Chaj-nan v jižní Číně. Houba, kterou čínští vědci popisují v odborném časopise Fungal Biology, je stará asi 20 let. Plodnice na délku měří 10 metrů, je široká 80 cm a dosahuje výšky 5,5 centimetru. Její objem vědci odhadují na 409 000 až 525 000 centimetrů krychlových a hmotnost na 401 až 516 kilogramů. Dá se předpokládat, že plodnice obsahuje skoro půl miliardy spór.

Objem i hmotnost houby Fomitiporia ellipsoidea z ostrova Chaj-nan jsou vůbec největší, jaké kdy byly u hub zaznamenány. Dosavadním rekordmanem byl druh choroše ostropórka jilmová (Rigidoporus ulmarius). V roce 2003 byl v Královských botanických zahradách v Kew nalezen exemplář, který v průměru měřil 150 centimetrů a jeho obvod činil 425 centimetrů.

Zdroj: Fungal Biology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.