Ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Radomír Maráček půjde k soudu

1. srpen 2011

Státní zástupce Karel Studený dnes podal obžalobu na ředitele olomoucké Fakultní nemocnice Radomíra Maráčka. U soudu se bude kvůli veřejným zakázkám zodpovídat ze tří trestných činů. Škodu Studený vyčíslil na několik milionů korun. Manažerovi hrozí až osm let vězení. Policisté ho stíhají od letošního února. V minulém měsíci podali návrh na jeho obžalobu, naopak Maráčkův obhájce požadoval zproštění.

Studený připomněl, z čeho je šéf zdravotnického zařízení podezřelý. "Jedná se o trestné činy porušování závazných pravidel hospodářského styku, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Pokud jde o škodu, která měla být Fakultní nemocnici způsobena, jedná se o částku 6 milionů 850 tisíc korun," uvedl žalobce Karel Studený.

Ředitel Radomír Maráček údajně uzavíral pro Fakultní nemocnici v Olomouci nevýhodné smlouvy na pronájem automobilů, u zakázek za desítky milionů korun nezveřejnil výzvy k podání nabídek s tím, že jde o modernizaci. Zdravotnické zařízení ale nakupovalo nové přístroje. Zákon prý šéf nemocnice obešel i při uzavírání smluv na audity a poradenství. Maráček zůstává ve funkci, čerpá ale neplacené volno a zdravotnické zařízení řídí statutární zástupce.

Alena Vykydalová

autor: sra
Spustit audio