V pražské ZOO dnes tatínkové slavili svůj den

2. srpen 2011

Tatínkem na třicet minut - značka Aktivně - tak zněla soutěž, které se dnes dopoledne mohli zúčastnit příslušníci mužského pohlaví v areálu pražské ZOO. Od 11 hodin se tam slavil Den otců a pánové tak mohli předvést své schopnosti v péči o dítě.

Pomoci dětem s oblékáním, pomůckami do školy nebo je naučit písničku - to byly úkoly, které museli tatínkové za 30 minut stihnout.

Proč organizátoři zvolili právě takovou formu oslavy Dne otců a pro muže připravili takové aktivity, které v rodině zpravidla vykonává žena, nám řekla Kristýna Ciprová z pořádající neziskové organizace Gender Studies: "Nám vlastně přišlo zajímavé jakoby nabořit ten mýtus toho, že správně se má o děti starat jenom žena, dejte tomu potažmo samice. Vymysleli jsme prostě nějakou soutěž nebo nějakou aktivitu, která by se snažila ty muže zaangažovat a zaktivizovat."

A proč k oslavě otců vybrali právě tento den? "Nás oslovila původně ZOO Praha s tímto poměrně netypickým termínem, protože v tento den slaví narozeniny emu hnědý, což je zástupce takového aktivního otcovství mezi zvířaty," vysvětluje Kristýna Ciprová a dodává: "Pro nás poměrně potěšující je, že každý rok se tady ocitne více a více mužů, kteří mají chuť se zapojit, což kapacitně není vlastně možné, je do toho všechny nějak zaangažovat. A jinak si myslím, že ty reakce jsou velmi pozitivní. Je pravda samozřejmě, že je asi něco trochu jiného se tady na 30 minut postarat o dítě, něco jiného je tomu opravdu tomu věnovat ten čas a péči v každodenním životě, ale určitě si myslím, že to minimálně vyvolává diskuzi a to je samozřejmě vždycky dobře."

Slova Kristýny Ciprové potvrzují i samotní pánové. "Tak já si myslím, že to je docela vtipný a šel jsem okolo, tak jsem se zapojil. Tak určitě se pobavit, přispět dobrý věci," říká jeden z návštěvníků.

Za svou aktivitu v soutěži získali muži kromě dobrého pocitu z úspěšně zvládnutého úkolu také možnost pokřtít mládě papouška kakadu.

autor: ank
Spustit audio