Za napadení bezdomovce padly přísnější tresty

2. srpen 2011

Za napadení bezdomovce v Prostějově dnes Vrchní soud v Olomouci podstatně zpřísnil dvěma útočníkům tresty. Muž po jejich útoku na následky zranění zemřel

Agresoři ve vězení stráví pět a šest let. Krajský soud jednomu z nich původně uložil roční podmíněný trest, druhého poslal do vězení na dvacet měsíců. Proti původnímu rozsudku se odvolali oba obžalovaní i státní zástupce.

Podle odvolacího soudu je mezi útokem mužů na bezdomovce a jeho následnou smrtí souvislost. Udeřili jej totiž do hlavy a způsobili mu otok mozku. Státní zástupce požadoval překvalifikování jednání obžalovaných na zločin těžkého ublížení na zdraví. Verdikt zdůvodňuje soudce Vrchního soudu Petr Angyalossy. „Z prokázaných razantnějších facek, které útočníci uštědřili napadenému, nelze dovodit kvalifikaci, kterou požadoval státní zástupce. Přesto jsme ji zpřísnili v tom směru, že obžalovaní mohou za smrtelný následek, který nastal, byť v nedbalostní formě. Proto jsme věc kvalifikovali jako ublížení na zdraví, kde je sazba od pěti do deseti roků. Uložili jsme trest odnětí svobody jednou na šest let a jednou na pět let ve věznici s ostrahou,“ vysvětlil Angyalossy.

Alena Vykydalová

autor: pol
Spustit audio