216. pražské hříbě „převaláka“ přišlo na svět během tří minut!

5. srpen 2011

Po více než čtyřech letech se 2. srpna krátce po 11. hodině narodilo v Zoo Praha další hříbě koně Převalského, v osmdesátileté historii zoo již 216. Porod byl nezvykle rychlý, trval pouhé tři minuty. Hříbě se vzápětí začalo stavět na nohy a 32 minut po narození již stálo.

Matkou hříběte je klisna Hara narozená roku 2005 v Zoo Chemnitz v Německu, která měla být v roce 2007 převezena do Mongolska. Jde o její první mládě.

Otcem je hřebec Len, narozený v roce 2002 v ukrajinské chovné stanici Askania Nova. Len je pro pražský chov důležitý především z genetického hlediska: jeho prababičkou byla totiž klisna Orlica III, poslední divoký kůň odchycený ve volné přírodě. Rovněž v případě Lena jde o jeho první narozené mládě, přičemž jeho potomci jsou velmi žádoucí i z hlediska reintrodukce.

Mládě koně převalského těsně po narození

Zoo Praha se v minulosti zasloužila o záchranu koně Převalského a nyní se na tomto poli opět velmi významně angažuje. V červnu byli ze Zoo Praha dopraveni do Mongolska čtyři koně Převalského a minulý týden získala pražská zoologická zahrada od České rozvojové agentury dotaci 3,5 milionu Kč na rozvojové projekty, které bude realizovat rovněž v Mongolsku. Počítá se i s dalšími transporty koní Převalského a s významným rozšířením jejich chovu v pražské zoo.

Mládě koně převalského těsně po narození
autor: Zoo Praha
Spustit audio