Plavčíkům ve Zdicích, těm je hej, i když není slunečno

9. srpen 2011

Ve Zdicích po letech problémů a potíží s dodavateli a stavebními firmami konečně otevřeli venkovní koupaliště.

Místní z toho mají pochopitelně velikou radost - koupaliště je velké a nové s řadou atrakcí. Lidem se tu líbí, přestože doslova pár desítek metrů od nich hučí dálnice a nad nimi sluníčko stále dokola prohrává svůj boj s těžkými mraky.

„Jsme tu jen my tři, moje rodina, je to tu skvělé,“ říká čtyřicátník v plavkách a dodává: „Hluk z dálnice? Ne, ten už nevnímám.“

Na tři plavce dohlížejí dva plavčíci - Milan Grubner a Marek Pištej: „Když je hezky, sledujeme návštěvníky, v jiných dnech taky chodíme do práce - natíráme, uklízíme, staráme se o vodu.“ Dobré oči pochopitelně nejsou jediné kriterium, které musí splňovat správný plavčík: „Musíte mít taky kurz, vyjde zhruba na 5 000 Kč.“

Koupaliště ve Zdicích a jeho plavčíci (3)

Tato investice se vám vrátí docela rychle - ve Zdicích už po týdnu. „Plavčíci tu berou 120 korun za každou z desetihodinové pracovní doby,“ dozvídáme se do brigádníků. Po prázdninách nastupují na vysokou školu.

Po univerzitě se už pánové k této profesi vracet nechtějí - v žádném jiném zaměstnání sice už nebudou moci celé dny obdivovat dámské křivky v takové míře jako právě na koupališti, ovšem s diplomem v kapse čekají vyšší výplatu bez toho, že by museli někde zametat nebo natírat. Naštěstí zájemců o tuto práci je pořád víc, než je na trhu práce volných míst.

autor: pek
Spustit audio