Další vysílač na Kleti asi nevyroste

6. listopad 2003

Vysílací stožár, o jehož vybudování již tři roky usiluje jihočeské regionální Rádio Faktor, na 1083 metry vysoké hoře Kleť stát zřejmě nebude. Správa Chráněné krajinné oblasti Blanský les totiž žádost o umístění stavby zamítla, řekli novinářům představitelé ekologických sdružení Calla a Jihočeské matky. Obě sdružení, stejně jako Hnutí Duha a Památkářská obec českokrumlovská, kontroverzní stavbu na nejvyšším vrcholu Blanského lesa od počátku odmítaly.

"Členové těchto nevládních ekologických organizací svůj nesouhlas vyjádřili nejen negativním stanoviskem, ale také zorganizováním petiční akce, kterou podpořily téměř tři tisícovky občanů. K zamýšlené stavbě se negativně vyjádřila i Hvězdárna a planetárium České Budějovice, která má na Kleti významnou observatoř," řekl ČTK Vladimír Molek ze sdružení Calla. Připomněl, že zamítavé stanovisko správy CHKO Blanský les se opíralo o tři posudky, které hodnotily zejména možné narušení krajinného rázu stavbou vysílače. Původní návrh počítal se stavbou stožáru vysokého 110 metrů, neprošla však ani jeho třetí a mírnější varianta. "Pouze ministerstvo životního prostředí vydalo (pro stavbu) výjimku z ochranných podmínek silně ohrožených živočichů - sýce rousného a kulíška nejmenšího. Tu však ministr Libor Ambrozek na základě odvolání ekologických organizací letos v dubnu zrušil a žádost vrátil zpět k vyřízení správě CHKO Blanský les," připomněl Molek.

Majitel Rádia Faktor se k celé záležitosti nevyjádřil. Ředitelka radia Šárka Frenclová pouze naznačila, že se proti zamítavému rozhodnutí zřejmě odvolají. V tom případě se záležitostí bude zabývat ministerstvo životního prostředí.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio