Ussurijští tygříci v plzeňské ZOO dostali jména Cyril, César a Cicero

9. srpen 2011

Tři mláďata tygra ussurijského byla slavnostně pokřtěna v plzeňské zoologické zahradě. Samečci se narodili 17. června a včera dostali jména Cyril, César a Cicero. Jejich rodiči jsou tygřice Tsamara a tygr Bajkal. ZOO čekala na úpěšný odchov šest let.


Když se mláďata, z nichž každé si od narození nese po celý život nezaměnitelnou kresbu pruhů na srsti, narodila, vážila asi kilogram. Díky matčině péči a krmení mají nyní kolem sedmi kilogramů, vyrostly jim zuby a pomalu začínají ochutnávat i masitou potravu . V dospělosti mohou samci vážit 200 až 300 i víc kilogramů.


Tygřice Tsamara se o svá mláďata vzorně stará. Mláďata zůstanou v péči matky asi dva roky. Musí se naučit soběstačnosti. Budou si hlavně hrát, což u nich rozvíjí lovecké i společenské vlastnosti. Naučí se, jak se mají chovat sami k sobě, jak ke kořisti.

Mládě tygra ussurijského

Až se tohle tygříci naučí, poputují do jiné zoologické zahrady. Určuje to Evropský záchranný program. Výhledově je možné, že by se jeden z nich mohl někdy do Plzně vrátit jako chovný samec. Ten současný - otec mláďat Bajkal - je v zoologické zahradě zapůjčen ze soukromého chovu. Chovatelé by byli rádi, kdyby Tsamara mohla mít ještě jednou mladé, to ale bude záležet na její kondici, protože už bude v poměrně vysokém věku.

Mládata Cyrila, Césara a Cicera mohou návštěvníci vidět v tygří soutěsce. Není ale jisté, že se to podaří pokaždé. Je plně na samici, kdy je z vnitřního boxu vezme ven. Rozhodně to nebude za deště nebo v pravé poledne za velkého vedra. Tygři dávají přednost spíše rannímu nebo podvečernímu polojasnému a příjemnému počasí.

autor: kos
Spustit audio