Děvčátko z babyboxu už má svou rodinu

9. srpen 2011

Holčička, kterou počátkem července našli zdravotníci v babyboxu v šumperské nemocnici, je už v nové rodině. Rodiče vybrali odborníci z olomouckého krajského úřadu a jejich rozhodnutí posvětil i soud. Děvčátko si již odvezli z šumperského Dětského centra Pavučinka.

Holčičku někdo odložil krátce po narození do šumperského babyboxu 3. července. Dostala jméno Kateřina, vážila 3,6 kg a měřila 47 cm. Úředníci po splnění všech formalit vybrali náhradní rodiče na konci července. Minulý týden rozhodl i šumperský okresní soud.

Podle zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse šlo v Česku o 51. případ, kdy vyhřívaná schránka zachránila život dítěte. V šumperském babyboxu šlo o druhou odloženou holčičku. První byla nalezena letos v únoru a dostala jméno Valentýnka. Náhradní rodinu našla za měsíc.

V Olomouckém kraji fungují tři babyboxy - kromě Šumperka také v olomoucké fakultní a přerovské nemocnici. Ve fakultní nemocnici už ve vyhřívané schránce nalezli zdravotníci od roku 2006 dvě děti, v Přerově nebylo dosud odloženo žádné.

autor: kor
Spustit audio