Ekologických aktivistů na Šumavě ubývá - blokáda proti kácení přesto pokračuje

10. srpen 2011

I včera bránili na Šumavě ekologičtí aktivisté stromy určené ke kácení. Už pátý týden komplikují práci dřevorubců, kteří se snaží pokácet kůrovcem napadené stromy. V ranních hodinách blokovali aktivisté jejich příjezd na postižené lokality v oblasti Ptačího potoka na Modravě. Průběh blokády ale nebyl dramatický. Střet místních obyvatel a aktivistů z přechozího rána se neopakoval. Policisté ale měli nadále problém s aktivisty, kteří vyšplhali ke korunám stromů a odmítali slézt.

Správa Šumavského národního parku v pondělí oznámila, že těžbu v území bude pomalu ukončovat, včera ale ještě nasadila plný počet dělníků - na 50 dřevorubců a 40 lidí, kteří oloupávají kůru ze stojících smrků. Aktivisté se snažili dál kácení bránit, což se jim dařílo zejména díky plošinám a lanům nataženým mezi korunami několika stromů.


Aktivisté tvrdí, že v lokalitě jsou stále stovky, možná i víc stromů označených k pokácení. Trvají na tom, že na místě budou kácení blokovat tak dlouho, dokud neodejde poslední dřevorubec s pilou.

Podle správců parku v lokalitě Na Ztraceném se asanuje nejnutnější množství stromů k uchránění okolního lesa. Ostatní označené stromy jsou také sice napadeny kůrovcem, až na jednotlivé výjimky je v nich ale v takových vývojových stadiích, že v blízké době nehrozí výletem. Larvy nemají šanci vývoj do zimy dokončit

Správcům parku pomohlo i letošní studené léto a vydatné dešťové srážky, jež zbrzdily vývoj jednotlivých stádií kůrovce. Stromy průběžně monitorují a pokud u některých bude zjištěno stadium vývoje předpokládající výlet, budou asanovány loupáním na stojato.

V reakci na včerejší tiskovou konferenci Hnutí duha svolalo Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje na dnešek vlastní konferenci. Policie hodlá objasnit spekulativní zákroky.

autor: David Havlena
Spustit audio