Ostrava chce urychlit výstavbu prodloužené Rudné

9. srpen 2011

Ostrava chce vykoupit pozemky v sousední Vřesině. Jde o místa, kterými má v budoucnu vést takzvaná prodloužená Rudná. Město doufá, že tak urychlí výstavbu důležité komunikace. Stát plánuje, že jí začne stavět nejdříve v roce 2014.

Ostravská radnice vyčlenila na výkupy pozemků kvůli prodloužené Rudné 40 milionů korun. Zatímco v městských částech Poruba a Krásné Pole už je budoucí trasa prakticky scelená, ve Vřesině o prodej lidé nestojí. Dostávají od státu necelou stokorunu za metr čtvereční. Ostrava jim podle náměstka primátora Aleše Boháče nabídne o zhruba než pětistovku více.

„Výkupem pozemků pomáháme Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) k tomu, abychom se nebrzdili na vyvlastňování. Všechno je připravené, nevidím jediný problém, proč by ŘSD tyto stavby nemohlo prioritně financovat, když se jedná o třetí největší město,“ říká Boháč.

Podmínky ale zřejmě bude mít i Vřesina, která výrazně pocítila stavbu dálnice. Jak upozornil starosta Jiří Kopeň, radnice chce, aby se do budoucna zklidnila i doprava v centru obce. Jde proto o sjezd z prodloužené Rudné i přeložku stávající silnice mezi Vřesinou a Ostravou.

„Jsme připraveni jednat o jakémkoli uspokojivém řešení, které tuto dopravní zátěž dostane mimo obec. Lepší řešení jsme zatím nenalezli. Ale předpokládám, že si brzké době sedneme se zainteresovanými organizacemi a budeme nějaké řešení hledat,“ dodává starosta.

Prodloužená Rudná má v budoucnu ulevit zejména Ostravě-Porubě. Nejzatíženější je ulice 17. listopadu.

ŘSD chce prodlouženou Rudnou stavět nejdříve od roku 2014, přestože na některé úseky už bylo vydáno stavební povolení a je vybraná dodavatelská firma. Šest a půl kilometru dlouhá silnice má přijít na necelé tři miliardy korun.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu