Do Brd přijeli na diskusi se starosty ministři obrany a životního prostředí

11. srpen 2011

V Jincích na Příbramsku jednali ministři obrany a životního prostředí Alexandr Vondra a Tomáš Chalupa o budoucnosti vojenského újezdu Brdy.

Ministr obrany Alexandr Vondra nejprve starostům vysvětlil, proč chce újezd v Brdech Armáda ČR opustit - jeho využívání je neefektivní - rozlohou je třetí největší v Česku, ale využívaný k výcviku je v deseti procentech. Navíc je nejméně ze všech zamořený municí a tedy nejsnáze opustitelný. Zrušení újezdu by mělo předcházet vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Brdy.

Vojáci se chtějí jen zbavit drahé správy celého 260 kilometrů čtverečních velkého území. Počítá se ale s tím, že 13. dělostřelecá birágada v Jincích zůstane. Armáda si ponechá také některé území přilehlých k Jincům a také střelnice. Na větší akce by vojáci jezdili jinam.

Další velká kapitola je odstranění nevybuchlé munice, což může stát prý až tři miliardy. Do těch nejvíc postižených míst se plánuje zákaz vstupu, dodal ministr.

Uvažovaný horizont opuštění armádou je zhruba tři roky, přičemž CHKO by mohla být vyhlášena ještě o něco dříve. Běžně to, podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy, trvá 2 roky. Pokud vše půjde dobře, tak zrušení újezdu by se mělo stihnout do roku 2015.

Jednání ministrů obrany a životního prostředí Alexandra Vondry a Tomáše Chalupy o budoucnosti vojenského újezdu Brdy

Na jednání se starosty se také hodně skloňovalo slovo peníze. Jak Plzeňský, tak Středočeský kraj by rád své příjmy díky možná nově nabytému území zvýšil. Se zvětšeným územím, na jehož hranicích se zatím úředníci vůbec nedokáží dohodnout, budou souviset také náklady. Ty činí na jeden rok provozu újezdu kolem 70 až 80 milionů korun.

autor: pek
Spustit audio