Rybníku v Bohunicích chybí zpevněný přeliv, hrozí protržení hráze při povodni

11. srpen 2011

Pro obyvatele obce Bohunice na Prachaticku představoval při povodních před dvěma lety nebezpečí rybník na kraji vsi. Zatímco poškozené silnice a opěrné zdi se obci s pomocí krajských peněz a díky grantu od ministerstva pro místní rozvoj podařilo opravit, rybníku, který je v majetku rybářů, stále chybí zpevněný přeliv.

Projekt zpevněný přeliv podle starosty Bohunic Stanislava Frčka pouze doporučil: „Rybáři mají postaveno podle schváleného projektu. Bohužel udělat přeliv není povinnost, ale pouze doporučení. Takže dodnes zpevněný přeliv není. Při podobné akci hrozí, se situace může opakovat. Hráz je jenom nasypaná, sice tak jsou nějaké dřeviny a je to stažené, ale při povodních může znovu dojít k narušení.“

Jak poznamenal starosta Bohunic Stanislav Frček, obavy při vydatnějších deštích pociťují hlavně obyvatelé, které by rybník opět mohl ohrozit.

Při povodních v roce 2009 voda zničila v obci Zálezly také na Prachaticku silnici a strhla meze. Za více než 15 milionů korun v obci stojí nové protipovodňové zdi a lidé využívají také novou komunikaci směrem na Budilov.

Starosta obce Zálezly Josef Kouba věří, že protipovodňová opatření obyvatele dokážou ochránit: „Samozřejmě si nepřejeme, aby voda přišla, ale kdyby přišla, tak nám snad další škody ve smyslu, že by lidé měli bahno domech, bytech, dvorech a před vraty, nehrozí. Obec by na to neměla peníze, ty přišly z povodňových kont v rámci dotací od ministerstva pro místní rozvoj.“

autor: Václav Malina
Spustit audio