Senátor Novák ztratil imunitu - může být stíhán pro přijmutí úplatku

Senátor ODS Alexandr Novák, podezřelý ze zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku, se stal třináctým zákonodárcem zbaveným imunity. Horní komora ho vydala k trestnímu stíhání. Novák odmítl policejní podezření, že jako starosta Chomutova přijal úplatek ve výši nejméně 41 milionů korun za zprostředkování prodeje akcií energetických a plynárenských podniků z majetku města.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexandr Novák

Alexandr Novák | Foto: Senát ČR

Novák se vydání nebrání, ale vadí mu, že si členové imunitního výboru spis před hlasováním dostatečně neprostudovali. Navíc - jak řekl už v září - podle něj není úplně v pořádku. "Můžu říct, že ten spis znám dost dobře a tak jak byl předložen ten spis, tak vykazuje hodně nedostatků." Novák tvrdí, že jde o politickou kauzu. Za obviněním prý stojí bývalý sociální demokrat a místostarosta Chomutova Jaroslav Říha, který o funkci přišel s příchodem Nováka do čela radnice.

Většina senátorů (39 z 68) si to ale nemyslí a Novák by podle nich měl mít možnost se očistit jako kterýkoli jiný občan.

Kdyby horní komora parlamentu Nováka nevydala, stíhání by se zcela zastavilo. Naposledy byl vydán ke stíhání bývalý ředitel televize Nova Vladimír Železný.

Markéta Kaclová, Lenka Rákosová, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme