Pelargonie mají v Troji premiéru

11. srpen 2011

Botanická zahrada pořádá ve spolupráci se specializovanou základní organizací Českého zahrádkářského svazu Pelargonie Loděnice velkou výstavu kultivarů různých skupin pelargonií. Hojně budou zastoupeny pelargonie páskaté, břečťanolisté, královské, andělské a mnohé další, včetně kultivarů s vonnými listy.

Pelargónie páskatá a převislá pelargónie břečťanolistá zdobí okenní truhlíky na celém světě a jsou nejznámějšími zástupci rodu, který čítá téměř 250 dosud vědecky popsaných druhů s četnými poddruhy navíc. V přírodě roste nejvíce pelargonií v jižní Africe, jejich rozšíření je ale mnohem větší, sáhá přes východní Afriku až do Sýrie, Turecka a Arménie. Další druhy nalezneme na afrických ostrovech, v Austrálii a na Novém Zélandě. Obývají značně různé biotopy a jsou schopné překonávat i dlouhá období sucha, u některých druhů se proto vyvinuly ztlustlé sukulentní stonky, další pak nepříznivá období přežívají díky podzemním hlízám.

Pelargonie mají nejen okrasnou hodnotu, mnoho druhů a kultivarů se cení i jako užitkové rostliny. Využívají se i ve voňavkářství - známá je geraniová silice, místně jako léčivé a barvířské rostliny, rovněž také k vydělávání kůží. Listy slouží k ochucení jídel, hlízy a zdužnatělé kořeny jako zelenina.
Každoročně zdobí oblíbené pelargonie venkovní expozice Botanické zahrady. Letos vám kromě kultivarů umístěných v keramických nádobách kolem cest představíme nejrůznější odrůdy této oblíbené květiny na stojanech u pergoly v Ornamentální zahradě.

Výstava pelargonií

Pelargonie: 8.8.2011 - 31.8.2011.Venkovní expozice - Ornamentální zahrada, denně 9 - 19 h, rozsáhlý přehled kultivarů.

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio