Botanické zajímavosti Zoo Ostrava – trvalky

11. srpen 2011

V těchto dnech mohou návštěvníci ostravské zoologické zahrady obdivovat v areálu kvetoucí záhony trvalek.

Trvalky (pereny) jsou podle botanické definice víceleté nedřevnaté rostliny, které během svého života několikrát kvetou a mají semena. Pojem pereny je synonymum pro termín trvalky ve smyslu vytrvalé, tj. víceleté byliny či zahradní květiny. Pereny jsou počeštěným tvarem latinského perenae – vytrvalý. Termín „trvalky“ je ovšem nejen mladší, ale i širší a čeština ho používá v mnoha oborech lidské činnosti, vznikl především ze snahy odstranit z jazyka cizí slovo.

U výběhu pand červených určitě nepřehlédnete kvetoucí čechravu Arendsovu (Astilbe arendsii). Mnohé odrůdy čechrav, které jsou k dostání v zahradnictvích, se s úspěchem pěstují už více než půl století. Čechravy dávají zpravidla přednost polostinným až stinným místům s humózní půdou bohatou na živiny a s dostatkem vláhy. Horko, suchý vzduch a sucho jim vůbec nesvědčí. Vyniknou tu jako samostatné, barevně kvetoucí dominanty mezi zelenými kapradinami a bohyškami.

Dlužicha

Bohyška (Hosta), někdy nazývaná také funkie, je rod jednoděložných rostlin z čeledi agávovité (Agavaceae). Jedná se o vytrvalé pozemní byliny, převážně s hlízami nebo s oddenky. Je známých asi 40-45 druhů, které jsou rozšířeny převážně v Japonsku. Čepele listů jsou celokrajné, kopinaté, nebo srdčité či okrouhlé.

V blízkosti výběhu jelenů sika můžeme spatřit rostliny rodu Heuchera neboli česky dlužicha pocházející ze Severní Ameriky. Jsou to podrostové byliny se srdčitými listy a jemným hroznovitým květenstvím v barvách bílé, růžové i červené. Rod Heuchera má až 50 druhů. Dlužichy jsou vděčné trvalky vhodné pro smíšené záhony, obruby, kobercové výsadby i do nádob. Hlavní okrasnou hodnotu tvoří jejich listy.

Žluťucha čínská

U výběhu sik vietnamských lze obdivovat žluťuchu čínskou (Thalictrum dipterocarpum). Je to elegantní bylina s lehkou a vzdušnou stavbou , jejíž listy se podobají listům orlíčku či netíku. Má ráda vlhčí a humóznější půdy a polostín.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio