12. srpna 2011

12. srpen 2011

Herczku Ágnes, Balogh Kálmán: Rendhagyó Prímástalálkozó

Revival maďarské lidové hudby zahájila v 70. letech skupina Muzsikás a zpěvačka Marta Sebestyén, a na jejich průkopnické hnutí dnes navazuje nová generace hudebníků. Ti nejlepší z nich spojili své síly na albu s názvem Přehlídka primášů, Primas Parade, které bylo v době svého vzniku skutečně výjimečným počinem: pod označením „primáš“ se v tomto případě nerozumí jen první houslista, ale obecně kapelník, a sestavu tedy tvoří hráči na různé nástroje, kteří mají ve svých domovských kapelách roli vedoucího. V čele této „superskupiny“ stojí hned dvě zpěvačky, Ágnes Herczku a Éva Korpás, a její hlavní oporou je virtuózní hráč na cimbál, Kálmán Balogh. Úvodní nahrávku tvoří variace na tanec Legényes, který je populární mezi rumunskými i maďarskými obyvateli Transylvánie.

Legényes Variációk

Mars Csárdás És Bukós Galgamentérol

V Transylvánii, hornatém regionu na území dnešního Rumunska, žijí početné maďarské komunity, lidové melodie zde před stoletím sbíral skladatel Béla Bartók, a následující nahrávka se sestavou Přehlídka primášů se jmenuje se Kolozs, podle Transylvánského regionu, jehož centrem je město Kolozsvár, rumunsky Cluj.

Kolozs

Vajdaszentiványi Cimbalmos Muzsika

V oblasti řeky Tiszy na pomezí dnešního Rumunska a Maďarska se rozkládá region zvaný Szatmár, a právě odtud pochází následující nahrávka, Szatmári Muzsika , tématem jsou hluboké lesy a nádherní koně.

Szatmári Muzsika

Három Széki Dal

Bihari Román Dallamok

Megy A Nap Lefelé

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Herczku Ágnes

Spustit audio