Doteky Afriky

16. srpen 2011

O víkendu 13.-14. srpna proběhl v obci Tři Studně pod záštitou předsedkyně PSP ČR paní Miroslavy Němcové první ročník festivalu Doteky Afriky. Slavnostního zahájení se zúčastnili hned dva emeritní velvyslanci – Margita Fuchsová z ambasády ČR v Nairobi a Jan Filipenský z českého velvyslanectví v DR Kongo.

Cílem bylo ukázat Afriku v jiném, pozitivním světle, a nikoliv pouze v souvisloti s tragédiemi, katastrofami a chudobou. A také to si dal za cíl festival, který se konal uprostřed přírody v areálu hotelu Askino“, řekla programová ředitelka Romi Straková.

Moderní africký tanec představil performer Maurice Yeka z DR Kongo a uznávaný bubeník Aziz Ndiaye ze Senegalu. Diváci po energickém představení měli navíc jedinečnou příležitost vyzkoušet si na vlastní kůži africké tance ve workshopu vedeném právě Mauricem Yekou. „Tanec je pro nás Afričany relaxací a zdrojem energie. Zahání chmury i nemoci a sbližuje lidi,“ řekl v rozhovoru Maurice Yeka, kterému tanec zachránil život. Odpoledne oba umělci představili divákům tradiční hudební nástroj balafon. Západoafrické rytmy přiblížila česká skupina TiDiTaDe. Sedm bubeníků a tanečnic navíc po skončení koncertu vedlo workshop výuky hry na djembe, klasické africké bubny.
Všichni VIP hosté zvěčnili své podpisy na originálním plátnovém obrazu s motivem černého kontinentu. Symbolicky se tak dotkli Afriky a vyjádřili podporu nové tradici.

Taneční skupina TiDiTaDe

Ve spolupráci se ZOO Dvůr Králové představil svůj pořad „Jak se krotí žirafy“ chovatel Luděk Čulík, který se v ZOO věnuje chovu žiraf přes 30 let. Večer proběhla také přednáška a veřejná debata emeritní velvyslankyně Margity Fuchsové „Diplomacie z druhé strany“. Následovala projekce dokumentu Jana Svatoše Africa obscura, který vznikl v koprodukci s Českou televizí ze 40denní expedice Fotografické návraty.

Bohatý program pokračoval také v neděli dopoledne. Moderátor Martin Svatoš nejdříve připomenul souvislosti Afriky a tradičního jazzu. Ten představila dixielandová kapela Josefa Kučery Tataband. Festivalový program ozvláštnil netypický soutěžní pořad „Voda pro Afriku“ společnosti Člověka v tísni. Cílem bylo přiblížit veřejnosti nedostupnost vody v některých afrických zemích. Soutěžící po vyznačené trase přenášeli 20litrový barel s vodou se symbolickým dítětem na zádech. Festival slavnostně uzavřel malý turnaj africké kopané. Účastníci hráli bosi s tradičním míčem vyrobeným z odpadků, tedy v podmínkách, v jakých hraje kopanou většina afrických dětí.

Pořad „Jak se krotí žirafy“ chovatele Luďka Čulíka

Pořadatelé festivalu:
kameramanka Romi Straková (programová ředitelka) a dokumentarista Jan Svatoš (umělecký ředitel)
www.myinscape.com

autor: Zoo Dvůr Králové
Spustit audio