Dobře vychlazená mláďata tučňáků

17. srpen 2011
Monitor

Hladová mláďata tučňáků patagonských zůstávají ledově klidná. Masivní pokles tělesné teploty jim dovoluje přežít až 5 měsíců bez jídla.

Mladí tučňáci patagonští (Aptenodytes patagonicus) vypadají jako velké hnědé koule. Zavalitý tvar těla a husté prachové peří je adaptací na chlad a dlouhé hladovění, které v zimním období může trvat až 5 měsíců. Francouzské biology zajímalo, jak tučňáci během období hladu šetří zásoby energie. Deseti mláďatům ve věku 3 až 4 měsíců chirurgicky implantovali senzory, které déle než půl roku zaznamenávaly teplotu v jejich žaludku, hrudním koši a vrstvě podkožního tuku.

Kolonie tučňáků patagonských

Získaná data ukázala, že teplota uvnitř těla hladovějících tučňáků během chladného počasí spadne až na 15 stupňů Celsia. Tak masivní pokles teploty vědci vzhledem k velikosti mláďat nečekali. Před obdobím hladu mláďata tučňáků patagonských váží kolem 10 kg. Dosavadní rekordman v zimním poklesu teploty australský lelkoun soví (Podargus strigoides) váží jen něco přes půl kilogramu. Právě extrémní pokles teploty je však zřejmě důvodem, proč mláďata tučňáků patagonských přežijí zimu bez potravy.

Zdroj: Nature Communications

<p><iframe width="610" height="487" src="https://www.youtube.com/embed/bjH37uJy5n8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.