Okolí hlavního nádraží v Ostravě čeká další rekonstrukce

17. srpen 2011
Zprávy , Zprávy

Prostor před hlavním vlakovým nádražím v Ostravě se dočká další rekonstrukce. Práce mají začít na jaře příštího roku. Úpravy ale nebudou tak velkorysé, jak se původně plánovalo. Radnice na modernizaci klíčového dopravního uzlu nakonec dostane dotaci z regionálního operačního programu. Kvůli poklesu cen stavebních pracích se totiž na jiných investicích ušetřilo.

Nefunkční kašna a nevzhledné chodníky. Tak to teď vypadá v Ostravě před hlavním vlakovým nádražím. Radnice centrálního obvodu tady už jednou investovala. Za 19 milionů korun opravila přístřešek mezi drážní budovou a nástupišti MHD. Na další práce neměla peníze. Ostravané už tehdy volali po dalších opravách.

Moravská Ostrava a Přívoz teď může získat evropskou dotaci. I tak musejí architekti plány překreslit. Další etapa měla stát 55 milionů korun. Kvůli spolufinancování se ale musí vejít do patnácti milionů.

„Nejvíce se tyhle změny dotkly kavárny, muzea, Camilla Sitteho a vyhlídkové věže. Podařilo se nám ve spolupráci s panem architektem Kotkem vytvořit úspornější verzi a myslím, že neztratí na atraktivitě,“ říká místostarosta Dalibor Mouka.

Modernizace má šanci díky poklesu cen stavebních prací. Regionální rada může podpořit více projektů. Jak vysvětlil ředitel rady David Sventek, rekordní úspora se týká rozsáhlé rekonstrukce ostravských Svinovských mostů. Stavaři si za svou práci vezmou o 200 milionů korun méně.

„Oněch 200 milionů můžeme nyní využít na náhradní projekty, kterými jsou prostor před hlavním nádražím, na projekt Dopravního podniku Ostrava na inteligentní řízení dopravy a inteligentní zastávky a další menší projekty, které čekají na financování,“ upřesňuje Sventek.

autor: mik
Spustit audio