Elektromobil může zásobovat dům

19. srpen 2011

Myšlenka smart grids, chytrých elektrických sítí, se pomalu prosazuje. Vyžaduje ale také, aby domácnosti v budoucnu disponovaly významným prostředkem pro akumulaci elektrické energie. Automobilka Nissan přišla s modelem elektromobilu Nissan Leaf (Zero emission vehicle), jehož akumulátor se pyšní velmi slušnou energetickou kapacitou.

Doufejme, že v poměrně nedaleké budoucnosti budou současná auta poháněná kapalnými uhlovodíky vystřídána elektromobily. Pro jízdu elektromobilem je ovšem potřeba velká zásoba energie v jeho akumulátoru. Taková kapacita je navíc výhodná i tehdy, když auto pouze stojí v garáži. Většinu této doby totiž akumulátor auta bude napojen na elektrickou síť. V noci tak bude dobíjet z levnějšího tarifu tzv. „nočního proudu”. Přes den zase bude akumulátor auta schopen dodávat elektrickou energii pro potřebu domácnosti. Bude tak vyrovnávat ostré denní špičky, případně i zcela nahrazovat dražší denní proud.

<p><iframe width="610" height="487" src="https://www.youtube.com/embed/0Ar6WMHBAb0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Model elektromobilu Nissan Leaf – Zero emission vehicle je na tenhle úkol připraven už dnes. Kapacita jeho lithium-iontového akumulátoru činí asi 24 kilowatthodin. Díky této zásobě ujede více než 110 km na jedno nabití, ale je také schopen zabezpečit energetické potřeby běžné japonské domácnosti po dobu až dvou dnů. Nissan Leaf to dokáže pomocí speciálního nabíjecího portu nazvaného příznačně „Leaf to Home”. Jeho příkon může dosahovat až 6 kilowattů, a to stačí i pro špičky provozu ledničky, elektrického vařiče nebo klimatizace.

<p> <iframe width="610" height="487" src="https://www.youtube.com/embed/pQTwgzZnbjs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Pro Japonsko má tato možnost ve světle březnové katastrofy ještě další význam. Pokud bude během nějaké katastrofy přerušena dodávka elektřiny z místní rozvodné sítě, japonské domácnosti během této kritické doby přesto nezůstanou bez energie. Svou „elektrickou zálohu” totiž budou mít přímo v garáži. Nissan Leaf se sériově začne vyrábět na jaře roku 2012.

Zdroj : AFP, Popular Science, Physorg

Reklama na Nisan Leaf, ve které benzín pohání vše…

<p><iframe width="610" height="377" src="https://www.youtube.com/embed/j0sCCJFkEbE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.