Když indiáni obsadili Alcatraz, změnilo to dějiny

Řekne-li se Alcatraz, vybaví se asi většině lidí ostře hlídané vězení plné nebezpečných zločinců. V nedávných amerických dějinách však pověstná „Skála“ sehrála i jinou roli než jenom federální věznice s maximální ostrahou.

„Welcome Indians!“ – tedy „Indiáni, vítejte!“ To hlásá nápis nad vchodem budovy, kterou uvidíte hned po vylodění na Alcatrazu. Anglické Indian však může znamenat také Ind, a tak tady někdy po příjezdu návštěvníků z Indie dochází k úsměvným omylům.

„Přijíždějí nám sem turisté z Nového Dillí a říkají: To je od vás pěkné, že nás vítáte! Ale nápis původně vítal americké indiány, kteří ostrov zabrali po uzavření věznice,“ dozvídám se.

„20. listopadu 1969 sem dorazilo asi 80 indiánů. Alcatraz ovládali a využívali skoro dva roky, aniž jim v tom někdo příliš bránil,“ popisuje události staré víc než 40 let Jayson Vance ze Správy národních parků, která má dnes Alcatraz na starosti.

Indiánskému hnutí se zprvu dařilo

Jedním z hlavních oficiálních cílů indiánů bylo vybudovat na ostrově Centrum pro studium původních Američanů. To v nedalekém San Franciscu totiž krátce předtím vyhořelo.

„V téhle zemi panuje dvojí spravedlnost,“ komentoval to tenkrát do kamery místní televizní stanice jeden z nejznámějších indiánských aktivistů Richard Oaks z kmene Mohawků. Dával tak mimoděk najevo, že šlo vlastně o víc než jen nějakou novou instituci. Šlo o boj indiánů za rovnoprávnější postavení v celé Americe.

Na Alcatrazu se vystřídaly mnohé celebrity – jako třeba herečka Jane Fondová a její kolegové Anthony Quinn a Marlon Brando. Ostrov se na nějakou dobu změnil v dějiště happeningů a koncertů. S představiteli indiánů začal vyjednávat zvláštní zmocněnec prezidenta Nixona.

Jak vysvětluje Jayson, volba Alcatrazu nebyla náhodná: „Byl to pro ně symbol útlaku ze strany federální vlády. V okupaci viděli způsob, jak něco získat zpátky a ovládat, byť spíš symbolicky a jenom ostrov. Ale jejich hnutí to získalo obrovskou publicitu. Okupace Alcatrazu vedla podle mnohých lidí k takzvané indiánské renesanci z posledních let. My doufáme, že ta epizoda takovou roli opravdu sehrála.“

Nápis nade dveřmi zůstal

Pro pořádek je asi nutné uvést, že se původní záměr indiánských aktivistů, jak už to v podobných případech bývá, postupně začal zvrhávat. Na Alcatrazu přibývalo v průběhu roku 1970 mnoho lidí, kterým šlo spíš o drogy a jednu nekonečnou party.

Několik budov bývalého vězení pohltil požár. Úřady postupem času odpojily elektřinu a telefon, indiánů ubývalo. V červnu 1971 federální agenti z ostrova odvezli 15 posledních protestujících. To sice působí jako trochu smutný konec slavné okupace, ale Jayson Vance varuje před unáhlenými závěry.

„Sjednotily se tady kmeny z různých částí země a obnovila se hrdost na příslušnost k indiánským národům,“ vysvětluje. „Mnoho lidí vám dnes řekne, že okupace Alcatrazu byla nejdůležitějším momentem moderních dějin amerických indiánů. Spustila proces, který později vedl k prosazení jejich práva na sebeurčení. Takže dnes řídí vlastní rezervace, mají kmenové vlády, které rozhodují, co bude s jejich půdou a jak se bude využívat. A svým způsobem stál na začátku toho všeho tento nápis: Indiáni, vítejte.“

Jayson opět ukazuje na nápis nad branou vstupní budovy, který tu zůstal z roku 1969. Správa národních parků ho tam dodnes nechává jako připomínku velmi významné kapitoly dějin jinak nechvalně známého ostrova.

autor: vpo
Spustit audio